01. 12. 2020.
Krompir uvozimo iz Argentine

Krompir uvozimo iz Argentine

Dani Glamočkog krompira

Na području Glamoča uzgajanjem krompira bavi se oko 200 proizvođača, a nadmorska visina od 950 metara, kao i kvalitetna zemlja, pogoduju ovoj poljoprivrednoj kulturi.

Na glamočkim njivama u toku je vađenje krompira, od čije proizvodnje žive brojni mještani. Јedan od njih je i poljoprivredni inženjer Slobodan Paštar koji se vratio u rodni grad. Sam proizvede oko 40 tona krompira.

Kako ističe, od ove proizvodnje se može ostvariti dobit za solidan život sa svojom porodicom.

Da se više nekadašnjih Glamočana vratilo na ognjište, kako kažu, sve bi bilo lakše. Da bi se krompir izvadio iz zemlje potrebno je angažovati radnu snagu iz drugih opština. Zbog toga dolaze ljudi iz Šipova, Mrkonjić Grada i Livna da rade na vađenju krompira, a za ove poslove dnevnica je 40 KM.

Glamočki krompir se ne izvozi u zemlje Evropske unije, jer za tim nema potrebe. Kako ističe načelnik opštine Radovan Marković, za njihov krompir su trgovine u Banjaluci, Sarajevu i Bihaću – evropsko tržište.

– Naš proizvod se prodaje na lokalanom tržištu i nema ga dovoljno da zadovolji ni to tržište – kaže načelnik.

Manifestacija “Dani glamočkog krompira” održava se da u cilju afirmacije ovog autohtonog proizvoda. U takmičenju za najveći krompir prvo mjesto pripalo je Goranu Dakiću koji je u svojoj njivi odgajio krompir težak 1. 570 grama.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender