19. 06. 2021.
Počinje Sajam knjiga u Beogradu: Srpska se predstavlja ćirilicom

Počinje Sajam knjiga u Beogradu: Srpska se predstavlja ćirilicom

Počinje Sajam knjiga u Beogradu: Srpska se predstavlja ćirilicom

Vrata sajma će se otvarati svakoga dana do 1. novembra od 10 do 21 sat, a posjetioce očekuje 483 direktnih izdavača od čega 67 iz inostranstva. Fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmjeren na jubileje domaće i inostrane, prije svega, stotu godišnjicu rođenja Branka Ćopića, 80. godišnjicu rođenja Danila Kiša, 120. godišnjicu Milana Kašanina, 1200 godina Metodija Solunskog – slovenskog prosvetitelja, biće obilježene i godišnjice Don Kihota, Čaplinove epohalne pojave na filmu…

Na sajmu će prvi put biti održan Festival stvaralaštva mladih na kome će se umjetnici predstaviti likovnim, muzičkim scenskim i filmskim djelima koja za temu imaju knjigu.

Takođe, prvi put će biti organizovani okrugli stolovi na kojima će učestvovati poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života koje ne pripadaju esnafima pisaca i izdavača, ali imaju šta da kažu o literaturi.

U okviru akcije “Njegujmo srpski jezik” svakoga dana biće organizovan kviz za posjetioce Sajma sa nagradama. Svi izdavači, uprkos izuzetno teškim uslovima poslovanja, ipak su obezbijedili sredstva da štampaju “premijere”, iako će biti i mnogo reizdanja.

Zanimljiv je podatak da ima nekih knjiga koje se iz godine u godinu iznova štampaju i to radi značajan broj izdavača, a apsolutni rekorder je klasično djelo Sen Egziperija “Mali princ”, zatim “Blago cara Radovana” i “Istorija Srba” Svetozara Ćorovića.

Štand Republike Srpske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević sutra će otvoriti nastup Republike Srpske na jubilarnom 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, čiji će ovogodišnji umjetnički program biti pod sloganom “Piši kao što govoriš: ćirilicom”.

I ove godine na jednom mjestu nalaziće se štand za nacionalno predstavljanje i štand Udruženja izdavača Republike Srpske, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske.

Na štandu u Hali dva Beogradskog sajma biće promovisano 76 izdanja iz Republike Srpske, od kojih 45 na štandu Republike Srpske.

Objedinjeni nastup Srpske organizuju Predstavništvo Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, a u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske, univerzitetima iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva i Udruženjem izdavača Republike Srpske.

U sali “Vasko Popa” u Hali 1A biće promovisano 29 izdanja, među kojima su izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, NUB Srpske, univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, SPKD “Prosvjeta” i drugih izdavača iz Srpske.

Zajedničko predstavljanje zakazano je za sutra u svečanoj sali Beogradskog sajma u 12.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender