27. 11. 2020.
Lažne maserke i poštari pljačkaju građane

Lažne maserke i poštari pljačkaju građane

Lažne maserke i poštari pljačkaju građane

Maserke, lažni radnici Fonda PIO, poštari, trgovci, gatare i vračare samo su neke od uloga koje igraju prevaranti.

Da bi se mnogi domogli novca, ovi prevaranti uglavnom kucaju na vrata starijih i bolesnih ili samaca. Ljubazno nudeći svoje usluge i pomoć uspijevaju da im uđu u domove i bez puno muke, koristeći naivnost i lakovjernost domaćina, uzimaju novac i druge stvari.Do sada su uglavnom “radili” u prigradskim i seoskim naseljima.

Tako su staricu (77) iz sela Kakmuž kod Petrova i četiri godine mlađu ženu iz Koprivne kod Modriče prevaranti ojadili za oko 900 KM. Mušakrci su rekli da im dolaze iz Fonda PIO i da im treba dodatna dokumentacija kako bi nastavile da primaju penziju.

Dok su tražile papire, prevaranti su uspjeli da im uzmu novac.

Iz Fonda su poručili da nemaju terenske radnike koji rade na ovakav način, niti ovakve stvari, piše  “Euro Blic”.

Iz dobojske policije su rekli da se na području njihovog centra povremeno pojavljuju oni koji koriste neukost i neupućenost građana, uglavnom osoba starije dobi, koje dovode u zabludu da su predstavnici institucija, nevladinih organizacija ili da pružaju medicinske usluge.

Upozoravaju da nikoga ne treba puštati u stan u kuću, a da se prethodno nisu uvjerili u identitet osobe.

“Ako se neko predstavi kao službena osoba potrebno je zatražiti službenu iskaznicu. Građani ne treba da dozvole da budu zavedeni uvjeravanjima nepoznatih osoba koje se predstavljaju svojim titulama, sposobnostima pružanja medicinske pomoći, mogućnostima da mogu obezbjediti određenu humanitarnu ili drugu vrstu materijalne pomoći”, rekla je portparol CJB Doboj Ljerka Stanimirović.

Oprezno na internetu

Policiji je do sada prijavljeno i nekoliko slučajeva prevara preko interneta gdje su ljudi naručivali, na primjer, muzičke instrumente i telefone, a umjesto toga dobijali su flaše vode ili komad drveta. Na području Srpske od početka godine do avgusta prevareno je 78 građana.

Stručnjaci upozoravaju da bi na ovo posebnu pažnju trebalo da obrate starije i nemoćne osobe na čija vrata uglavnom kucaju oni koji nude skidanje crne magije, prodaju raznih masažera, zdravstvenih pomagala, alternativnih metoda kiječenja. Oni su i najlakši plijen za prevarante, jer uglavnom su sami i nikkoga nemaju da ih upozori da se neko ponaša sumnjivo. Ipak, policiji bi mnogo pomoglo kada bi oni koji su prevareni zapamtili što više detalja kako bi opisali osobu i pomogli u njenom otkrivanju.

Važan je što detaljniji lični opis, odjeća koju je nosila, ali i to kojim je akcentom govorila, jer ima slučajeva da su neki od prevaranata došli iz Srbije. Trebalo bi zapamtiti i kojim vozilom se sumnjiva osoba odvezla, a najblje i registarske oznake.

Lakovjernost je skupo platila penzionerka iz Banjaluke kojoj je lažna trudnica uzela 15.000 KM za “skidanje crne magije”, dok je Vinka Trninić (59) iz Drvara osumnjičena je da je prevarila osam osoba od kojih je uzela oko 22.500 KM, navodno za liječenje ili kredit. Novac nije vratila, već se odselila u Drvar.

(Mondo)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender