30. 11. 2020.
Samit u Briselu: Dogovoren plan za izbjeglice

Samit u Briselu: Dogovoren plan za izbjeglice

Samit u Briselu: Dogovoren plan za izbjeglice

Evropska unija i lideri balkanskih zemalja dogovorili su kasno sinoć u Briselu plan u 17 tačaka za zajedničko rješavanje poslova oko velikog priliva izbeglica preko Balkanskog poluostrva, saopštila je rano jutros Evropska komisija, a prenio Rojters.

Cilj je da se, prenosi AP, uspori kretanje desetina hiljada migranata.

Od važnijih mjera je, piše Rojters, da se u Grčkoj povećaju prihvatni kapaciteti za 30.000 mesta do kraja godine, a Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) će obezbijediti u Grčkoj još 20.000 mjesta.

Pored toga, nastojaće se da se stvori dodatni kapacitet za prihvat 50.000 ljudi u zemljama sjeverno od Grčke, što znači ukupno 100.000 duž zapadne balkanske rute i Grčke.

Predviđena je podrška pogranične agencije EU – Fronteksa, na granici između Bugarske i Turske, kao i da se ustanove zaduženja Fronteksa na spoljnim kopnenim granicama između Grčke i Makedonije, kao i između Grčke i Albanije, sa fokusom na kontrolu prelaza i registrovanje izbjeglica koje nisu registrovane u Grčkoj.

Dogovoreno je i da će se u saradnji sa Fronteksom detektovati neregularni granični prelazi i pomoći registracija migranata i uzimanje otisaka prstiju u Hrvatskoj.

Jedna od mjera je uzdržavanje od olakšavanja kretanja migranata na granicu druge zemlje. U saopštenju je navedeno da nije prihvatljivo da se izbjeglice “prebacuju” drugoj zemlji.

Među mjerama je i angažovanje još 400 policajaca u roku od jedne nedjelje, u Sloveniji, kao i pojačanje napora da se olakša povratak migranata kojima ne treba međunarodna zaštita i pojača saradnja na repatrijaciji sa Avganistanom, Bangladešom, Irakom i Pakistanom.

Na viši nivo podići će se zajednička pomorska operacija “Posejdon” u Grčkoj, posebno prisustvo pogranične agencije EU – Fronteks u Egejskom moru i znatno pojačati podrška Fronteksa u Grčkoj kod registrovanja migranata i uzimanja otisaka prstiju.

Dalje, treba ustanoviti kontaktne tačke za dnevnu razmjenu informacija koje se tiču kretanja migranata, razmjenjivati informacije o kretanju i broju izbjeglica koje se kreću. U tu razmjenu podataka biće uključeni Fronteks kao i kancelarija EU za azil – ESAO.

Predviđeno je da se kontaktiraju finansijske institucije, uključujući Evropsku investicionu banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj, s ciljem da se omoguće finansije za prihvat izbjeglica.

Mjere predviđaju da se unapredi saradnja policije i pravosudnih organa protiv krijumčara ljudi, angažovanje Evropola i Interpola u operacijama na zapadno-balkanskoj ruti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender