02. 12. 2020.
Vlada Brčkog brine o kitovima iz Atlanskog okeana

Vlada Brčkog brine o kitovima iz Atlanskog okeana

Vlada Brčkog brine o kitovima iz Atlanskog okeana

Vlada Brčko distrikta podržaće BiH u projetku zaštite kitova. Ne, nije šala, iako Brčacima tako izgleda. Već danima po društvenim mrežama zbijaju šale na račun ove Vladine odluke.

Čak su napravili i nekoliko ilustracija. Ne mogu da vjeruju da se vlast više brine o životinjama, nego o građanima.

Prijedlog da Vlada Distrikta da saglasnost Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kako bi Bosna i Hercegovina mogla doprinjeti zaštiti kitova u Atlanskom okeanu, Crnom i Sredozemnom moru, stigao je iz Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Zašto je baš bilo neophodno da Vlada o tome odlučuje u vrijeme kada Distrikt muče brojni problemi, nije poznato. Kao ni to da li će Distrikt morati da finansisjki podrži ovaj projekat. Odgovore smo pokušali dobiti od šefa resornog odjeljenja, ali u tome nismo uspjeli, jer se on nije javljao na telefon, niti odgovarao na poruke.

Stvari je donekle pojasnio ministar Šarović. U kratkom telefonskom razgovoru je rekao za ATV da BiH ne učestvuje ni u kakvom projektu koji se bavi zastitom kitova u navedenim područjima. Uvjerava da je samo riječ o podržavanju inicijative Kraljevine Monako po kojoj BiH postupa u skladu sa međunarodnim ugovorima.

“Za ratifikaciju ugovora, odnosno konvencije o zaštiti kitova na području Sredozemnog, odnosno Crnog mora i zemalja koje pripadaju ovom slivu. I u tom smislu, za ratifikaciju ovog međunarodnog ugovora potrebna je saglasnost svih zemalja koja pripadaju slivovima”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Da li davanje saglasnosti podrazumijeva i finasijku podršku, ministar Šarović nije odgovorio. Samo je još jednom ponovio da BiH nije zainteresovana da učestvuje, niti je učesnik bilo kakvih projekata koji se bave zaštitom kitova.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender