15. 06. 2021.
Godišnjica zemljotresa u Banjaluci

Godišnjica zemljotresa u Banjaluci

Godišnjica zemljotresa u Banjaluci

Prije 46 godina Banjaluku je pogodio razoran zemljotres, kada je poginulo 15, a povrijeđeno više od hiljadu ljudi.

Počeo je neuobičajeno jakim prethodnim udarom, u noći 26. oktobra u 2.55. Podrhtavanje se nastavilo do 8.53 kada je vrijeme za Banjaluku stalo. Jačina je bila 6°Rihtera.

Zemljotres je 1969. devastirao grad. Oduzeo je 15 života, a hiljadu ljudi su bili teže i lakše povrijeđeni. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova, a velika oštećenja su nanesena školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152).

Privreda je tada pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala s proizvodnjom.

Grad mladosti prvi put je ostao bez nje. Autobusi su odvozili iz Banjaluke osnovce i srednjoškolce koji školsku godinu završavaju u raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Ključnu ulogu tih nesrećnih dana odigrao je tadašnji načelnik Opštine Banjaluka Živko Babić, koji je dan ranije, nakon prvog, slabijeg zemljotresa, izdao naredbu da se obustavlja nastava u svim školama i privrednim institucijama, i tako spasio brojne Banjalučane od sigurne smrti.

Vjerovatnoća

Teritorija RS je seizmološki relativno nestabilna i vjerovatnoća da se u budućnosti dese razorni zemljotresi nije mala, smatraju stručnjaci. Kаdа od posljednjeg jаčeg zemljotresа prođe 50 -100 godinа, vjerovаtnoćа dа se on ponovi rаste.

Banjaluka je kroz istoriju pretrpila mnogo zemljotresa jakog intenziteta, Od 1969. pa do 1980. godine Banjaluku je pogodilo još šest jačih zemljotresa. Nakon 30 godina zatišja jači zemljotresi zabilježeni su 2011. i 2014. godine.

Posljednji jаči zemljotres nа širem području Bаnjаluke desio se 24. marta u 14 sаti 57 minutа. Epicentаr je locirаn u blizini Klаšnicа, mаgnitudа zemljotresа je bilа 3.1 jedinicа.

Pogledajte kako je Banjaluka izgledala tih kobnih dana:

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender