29. 11. 2020.
Skupština Grada: Usvojen program rada, nove cijene taksi, radno vrijeme nedjeljom

Skupština Grada: Usvojen program rada, nove cijene taksi, radno vrijeme nedjeljom

Gradska skupština: Gradiće se vrtići u Boriku i Lazarevu

Skupština grada Banjaluka usvojila je Program rada Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2015/2016. godinu, na osnovu kojeg se planira izgradnja dva nova vrtića u naseljima Borik i Lazarevo, ukupnog kapaciteta do 400 djece.

Cijena boravka djeteta u ustanovi iznosiće 364 KM, od čega je mjesečna participacija roditelja 37,70 odsto, a osnivača 61,79 procenata.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Nataša Radulović rekla je da bi novi dječiji vrtić u Boriku trebalo da bude kapaciteta oko 100 mališana, dok bi vrtić u Lazarevu trebalo da primi između 250 i 300 djece.

“Vrtić u Lazarevu pokušaćemo da izgradimo dijelom sredstvima grada, a dijelom Vlade, pošto imamo i idejni i izvedbeni projekat”, rekla je Radulovićeva.

Ona je dodala da je ove godine iz budžeta Grada za dječije vrtiće izdvojeno devet miliona KM.

“Kada je u pitanju transparentnost upisne politike, ne možemo u svakom momentu ispuniti zahtjev koji svaki roditelj podnese, a drugo, imamo porodice koje imaju prednost”, rekla je Radulović.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da bi izgradnja vrtića u naselju Lazarevo trebalo da košta oko dva miliona KM i da će navedena sredstva, ukoliko se ne obezbijede iz donacija, biti iskorištena iz budžeta.

On je podsjetio da je u posljednjih šest godina na području grada u funkciju stavljen niz dječijih vrtića, kojima je obuhvaćeno oko 2.100 djece.

“Samo u posljednje tri godine ta brojka je porasla za 600, čime smo stvorili uslove za što veći obuhvat djece”, rekao je Gavranović.

On je dodao da se u narednih mjesec dana planira donošenje izmjena osnivačkog akta Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kojim će se naložiti određene obaveze u vezi sa obezbjeđenjem transparentnosti rada ove ustanove u evidentiranju djece.

Gavranović je rekao da dugovanjima korisnika poslovnih prostora grada po osnovu PDV-a trenutno iznose oko milion KM i da veliki broj korisnika ne može da ih plaća, zbog čega se politika dodjele poslovnih prostora mora redefinisati.

“Ne želim da vodimo maratonske sudske postupke, ali ćemo ući u reviziju i već sam formirao radnu grupu koja će analizirati sve naše ugovore o zakupu prostora kako bismo izašli pred skupštinu sa konkretnim mjerama”, rekao je Gavranović.

Gradonačelnik je rekao da će danas na sjednici Skupštine predložiti LJubinku Dragojević iz Socijalističke partije za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti do raspisivanja konkursa za ovu funkciju.

Skupština grada usvojila je i Izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2014/2015. godinu, prema kojem je u 20 objekata u sastavu ove ustanove bilo smješteno 2.083 djece.

Odbornik PDP-a Zoran Talić rekao je da u upisnoj politici u vrtiće nema transparentnosti i da se sa takvom praksom mora prestati.

Skupština je usvojila i prijedloge odluka o izmjenama dijelova Regulacionog plana stambenog naselja Starčevica i Regulacionog plana za prostor Regionalnog centra u Banjaluci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender