29. 11. 2020.
Pacijenti donirali Kliničkom centru Banjaluka ćebad i posteljinu

Ljekari krivi za smrt mladića u Banjaluci!

Skoro šest godina poslije smrti devetnaestogodišnjeg Aleksandra Benovića iz Banjaluke, koji je preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru RS, nakon što je ranjen ispred Sokolskog doma u centru grada, donesena je pravosnažna presuda po kojoj je ta bolnica dužna da isplati mladićevoj majci 15.000 maraka na ime štete zbog pretrpljene duševne boli, piše “Press RS”.

Pravosnažnu presudu u ovom parničnom postupku donio je Okružni sud u Banjaluci, koji je time preinačio raniju presudu Osnovnog suda u ovom gradu, po kojoj je Benovićeva majka Vesna Aleksić zbog pretrpljene duševne boli trebalo da dobije 12.000 KM.

“Pored toga, UKC RS je obavezan da oštećenoj nadoknadi i troškove postupka u iznosu od 2.825 KM, umjesto 1.667 KM, koliko je odlučeno u prvostepenom postupku”, naveli su u ovom sudu i dodali da će, ukoliko UKC RS bude kasnio sa isplatom, morati platiti i kamate.

Iako je presuda pravosnažna, time nije stavljena tačka na slučaj “Benović”. Naime, u banjalučkom Osnovnom sudu još traje sudski postupak ljekarima Dušanu Janičiću i Goranu Kajkutu, koje terete za nesavjesno liječenja Benovića.

Suđenje je počelo početkom februara 2014. godine pred sudskim vijećem, kojim je predsjedavao sudija David Tomić. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, zbog imenovanja Tomića na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, suđenje je moralo krenuti iz početka pred drugim sudijom.

U optužnici se navodi da se Goran Kajkut kao hirurg i Dušan Janičić, kao načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju, nisu pridržavali struke, te su propustili da blagovremeno obave hirurški zahvat, što je na kraju dovelo do smrti Aleksandra Benovića. Dodaje se da su dvojica optuženih ljekara propustili da blagovremeno urade ultrazvuk srca i CT grudnog koša, a time i operaciju, što je dovelo do smrti mladića.

Tokom ranijeg suđenja saslušani su svjedoci optužbe, među kojima i vještaci sudske medicine Željko Karan iz Banjaluke i Miloš Koledin iz Sremske Kamenice, koji su između ostalog potvrdili da je Benović nesavjesno liječen.

Podsjećamo, Aleksandar Benović umro je u KC Banjaluka deset dana nakon ranjavanja bombom ispred Sokolskog doma u centru grada. Benović je bio jedan od šest mladića, koje je u noći između 20. i 21. decembra 2009. godine, ranio bombom tada maloljetni D. N. iz Banjaluke. Osim Benovića, tada su ranjeni i Slaven Kerezović, Haris Smajić, Goran Vukojević, Danijel Milašinović i Davor Dujdup.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender