30. 11. 2020.
Šta je zdravije – slanina ili morski plodovi?

Šta je zdravije – slanina ili morski plodovi?

OVO JE NOVA ZAVJERA PROTIV SRBA: SZO tvrdi da slanina uzrokuje rak

Zaključci podržavaju “preporuke za ograničenje unošenja mesa”. Izvještaj su sačinila 22 stručnjaka iz deset zemalja, navodi AFP.

Britanski servis navodi da se meso obrađuje na način da im se produžava rok trajanja ili ukus, dimljenjem, stvrdnjavanjem, dodavanjem soli ili konzervansa. Ti dodaci povećavaju rizik od kancera, visoka temperatura termalne obrade, kao što je na roštilju, može takođe da stvori kancerogene hemijske materije, navodi Bi-Bi-Si.

U izvještaju Međunarodne agencije za istraživanje kancera pri SZO, sa sjedištem u Lionu, navodi se da je i crveno meso u cjelini “vjerovatno kancerogeno”, iako za to postoje ograničeni dokazi. U crveno meso spada govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, meso koza i konja.

Navedeno je da svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno – što je manje od dvije kriške slanine, povećava rizik razvoja karcinoma debelog crijeva za 18 odsto. Međutim, to ne znači da je pojesti sendvić sa slaninom podjednako loše kao i pušenje duvana, navodi Bi-Bi-Si.

“Individualno rizik od razvoja kolorektalnog kancera zbog konzumiranja obrađenog mesa ostaje mali, ali se rizik povećava sa količinom pojedenog mesa”, rekao je Kurt Strajf iz SZO.

Ipak, SZO smatra da meso može da bude i korisno za zdravlje i da ovi zaključci mogu da pomognu zemljama pri davanju uravnoteženih savjeta za ishranu.

“Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o redukovanju”, rekao je profesor Tim Kej iz britanske agencije za istraživanje kancera, dodajući da ne može naneti štetu ako se s vremena na vreme pojede sendvič sa slaninom, a da zdrava ishrana podrazumijeva prije svega umjerenost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender