24. 07. 2021.

Ovo su tri uslova koje BiH mora ispuniti kako bi ušla u EU

SARAJEVO – Nakon sedam godina stagnacije u procesu evropskih integracija u BiH je čini se došlo do pozitivnih pomaka.

O tome šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark svakodnevno razgovara sa bh. političarima, a danas se u društvu ambasadora zemalja članica EU sastao sa članovima državnog Predsjedništva.

Tri su uslova pred BiH i to smislena provedba reformske agende, tradicionalna trgovina te mehanizam koordinacije.

Predsjedavajući predsjedništva Dragan Čović komentarisao je ove izazove.

On je uvjeren kako će se lokalni i opšti izbori ujediniti te odgoditi za 2018. godinu ako se postigne dogovor do februara sljedeće godine, što bi bio poticaj da se ubrzaju reforme i iskoristi vrijeme od dvije godine za ozbiljnije rekonstrukcije.

“U svakoj varijanti, od 2018. bit će samo jedni izbori svake četiri godine. Sada se samo raspravlja o predstojećoj godini, a siguran sam da će lokalni izbori biti i 2018. zajedno s opštim čak i ako se održe sljedeće godine”, kazao je Čović.

Čović očekuje dogovor oko uslova tzv. tradicionalne trgovine, koji je istakla evropska administracija, a kojemu se djelomično protive predstavnici Srba i Bošnjaka.

Slično je i s mehanizmom koordinacije oko čijeg provođenja postoje prijepori vezani za ulogu kantona. Ovaj je dokument usvojio Savjet ministara i entitetske vlade, a nakon čak dva mjeseca odluka nije potpisana jer se pokušava promijeniti njen sadržaj.

“Ideja je bila od početka da se donese mehanizam koordinacije, a da se ta problematična pitanja oko eventualne neučinkovitosti rješavaju u hodu. Uvijek smo imali prigovore s prijedlozima kako je previše ljudi za stolom. Međutim argumenti iz Hrvatske i Slovenije su pokazali kako svako od povjerenstava koja su se bavila koordiniranjem rada oko ulaska u EU ima između 50 i 100 ljudi. Nije onda jasno ako tamo nije smetalo, zašto bi u BiH to bila smetnja da to budu predstavnici deset županija”, rekao je Čović.

SMBiH o aktivnostima za podnošenje aplikacije za članstvo u EU

Savjet ministara BiH usvojilo je i dostaviće Predsjedništvu BiH Informaciju Direkcije za evropske integracije o spremnosti Bosne i Hercegovine za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, u skladu sa zaključkom 13. redovne sjednice Predsjedništva BiH i daljnjim neophodnim procedurama u ovom procesu.

Konstatirano je da je dinamika provedbe mjera i aktivnosti iz Reformske agende zadovoljavajuća te će institucije koje su uključene u provođenje mjera iz Reformske agende nastaviti s ispunjenjem plana aktivnosti u skladu s rokovima navedenim u “Akcionom planu za provedbu Reformske agende na nivou Savjeta ministara BiH”, čime će se stvoriti preduslov za podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo u EU do kraja godine.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender