26. 11. 2020.
Komisija: Nema saglasnosti o referendumskim pitanjima

Komisija: Nema saglasnosti o referendumskim pitanjima

Komisija: Nema saglasnosti o referendumskim pitanjima

Ona je podsjetila da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ranije pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa o ovim skupštinskim odlukama.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je da taj Klub nije mogao prihvatiti odluku o formiranju Komisije za referendum jer je odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj neustavna i antidejtonska.

“Ova odluka ne bi samo zadirala u problematiku ukidanja Suda i Tužilaštva BiH, već bi obuhvatila sve agencije i institucije oslonjene na Sud i Tužilaštvo BiH koje bi postale upitne”, rekao je Hadžiomerović.

On je ponovio stav Kluba Bošnjaka da je u odluci o formiranju Komisije za referendum narušen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Kada je riječ o Komisiji za energetiku Republike Srpske, Hadžiomerović je rekao da ustavna norma nije predvidjela kakvi treba da budu članovi ove Komisije, stručni manje više, ali je predvidjela da mora biti nacionalna zastupljenost i ravnopravnost.

Hadžiomerović je rekao da je Ustavni sud Republike Srpske “produžena ruka politike”.

“Iskoristićemo svu proceduru koja je propisana Ustavnim sudom Republike Srpske o ovom pitanju, a dalje ćemo ići na Ustavni sud BiH”, zaključio je Hadžiomerović.

Ove dvije odluke Narodna skupština Srpske donijela je na sjednici u septembru.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender