30. 11. 2020.
Premijerka i privredna komora: Neophodno usvajanje novog zakona o radu

Premijerka i privredna komora: Neophodno usvajanje novog zakona o radu

Premijerka i privredna komora: Neophodno usvajanje novog zakona o radu

Cvijanovićeva je istakla da je neophodno inovirati radno zakonodavstvo.

“Vlada Srpske i socijalni partneri zajednički moraju doći do najboljih rješenja u novom zakonu o radu. Konačna rješenja će biti dobra, koliko se svi posvetimo tom zadatku”, rekla je novinarima Cvijanovićeva i napomenula da će socijalne partnere pozvati na konsultacije.

Prema njenim riječima, potrebna je i reforma Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

“Potrebno je dobro analizirati određena prava i vidjeti da li je možda besplatno zdravstveno osiguranje nezaposlenima licima stimulans za sivu ekonomiju. Znamo da mnogi ljudi bivaju prijavljeni kao nezaposleni, imaju ovo pravo i primanja od poslodavaca koja nigđe nisu prijavljena”, pojasnila je Cvijanovićeva i navela da nikome nije cilj da se obračunava sa radnicima.

Ona je napomenula da je na sastanku analizirano šta je provedeno iz Ekonomske politike u ovoj godini.

“Veliki broj zakona je u proceduri i do kraja godine biće ispunjen zakonodavni cilj. Ove godine nije bilo realno očekivati bilo kakve efekte jer je bila predviđena za donošenje određenih zakonskih rješenja”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada danas otvoreno pozvana da bude hrabrija kada je riječ o donošenju nepopularnih mjera.

“Čula sam konkretne primjere šta je potrebno uraditi da bi se zajednički doprinijelo borbi protiv sive ekonomije, što nam je veoma važno. Dobili smo sugestije i kako se određena davanja iz budžeta mogu učiniti efikasnijim, kao što je povezivanje subvencija u poljoprivredi sa plaćanjem doprinosa, kao i sa obavezom osiguranja imovine”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je Vlada Srpske dobar partner privrednicima u stvaranju boljih uslova u privredi.

“Ponovo ćemo imati radne grupe po različitim oblastima da bi bila pripremljena što bolja Ekonomska politika za narednu godinu”, rekla je premijerka Srpske.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da se mora raditi na reformi javne uprave koja bi bila u funkciji privrede, kao i da raspoloživi resursi budu stavljeni u funkciju proširenja nove materijalne proizvodnje.

On je napomenuo da u postojećim zakonima u kaznenim odredbama nije predviđena kazna za nekoga iz javne administracije za loše ili neblagovremeno urađen posao.

Đurić je dodao da sudski sporovi moraju biti brže rješavani, da javna preduzeća moraju postati profitabilna, te da se mora raditi i na školovanju kadrova koji su potrebni privredi.

“S jedne strane imamo veliki broj nezaposlenih, a s druge strane kada je potrebno zaposliti određene kadrove u materijalnoj proizvodnji gotovo da nema zainteresovanih”, rekao je Đurić.

On je naveo da privrednici traže opsežnu reformu i redefinisanje uloge Zavoda za zapošljavanje, kojeg su ocijenili trenutno kao generatora sive ekonomije.

Đurić je istakao da su dobili uvjeravanja da će biti uvažene sugestije poslovne zajednice pri kreiranju Ekonomske politike Republike Srpske za narednu godinu.

On je rekao da su privrednici svjesni određenih pozitivnih pomaka, ali s kojima ne mogu u potpunosti biti zadovoljni, te da su za ozbiljniji napredak potrebni radikalni potezi i mjere koje će privrednu aktivnost učiniti značajnijom, a privredne subjekte konkurentnijim.

“Domaća proizvodnja ugrožena je uvozom robe sa inostranog tržišta, a koja su daleko konkurentnija kod nas”, istakao je Đurić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender