28. 11. 2020.
“Šta je Čerčil rekao za Balkan važi i danas”

“Šta je Čerčil rekao za Balkan važi i danas”

“Šta je Čerčil rekao za Balkan važi i danas”

Bilo bi opasno granicu zatvoriti počev od Slovenije ili Hrvatske, jer bi time Srbija, Makedonija i Grčka bile dovedene u potpuno nekontrolisanu situaciju.

To piše bečki dnevnik “Standard” i upozorava da su se odnosi u regionu pogoršali zbog izbegličke krize.

List piše da bi najmanje zlo bilo jačanje desnih političkih snaga i da su “opasnosti mnogo veće”, jer bi “preopterećenje u migrantskoj krizi moglo dovesti do političke zloupotrebe, nasilja i rastuće nesigurnosti”.

“Standard” navodi da su “Makedonija i Srbija ne samo siromašnije, već i nestabilnije od Grčke” i tvrdi da “tamošnje bezbednosne strukture nisu dorasle velikim krizama”.

“Makedonska administracija je upravljana dubokim partijskim interesima, i može u svako doba biti upotrebljena za manipulacije”, piše list.

Čerčil je Balkan okarakterisao kao “mekani stomak Evrope”, odnosno mesto na kome je Stari kontinent najranjiviji, a to je tačno i danas, navodi bečki list.

“Standard” ukazuje da je sredinom septembra moglo da se vidi na mađarskoj granici šta se dešava kada jedna zemlja zatvori granice, podsećajući da je grupa mladih, spremna na nasilje, počela da nasrće na policiju i pokušavala da na silu pređe preko granice.

“Ako se granice zatvaraju, onda samo od juga ka severu, u koordinaciji između Grčke i suseda Bugarske, Makedonije i Albanije, koja bi mogla biti deo sledeće rute. Pošto se radi o šengenskim granicama, EU bi mogla da pomogne kao na granici prema Turskoj”, podvlači “Standard”.

Prema pisanju austrijskog lista, sada je važno da se ne gleda u stranu već da se ozbiljno shvati preopterećenost, i strateški pametno i odgovorno reaguje kako se ne bi ugrozila stabilnost u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender