05. 12. 2020.
Sutra besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera na Trgu Krajine

Sutra besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera na Trgu Krajine

Sutra besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera na Trgu Krajine

 

Podizanje svijesti i informisanje građana o značaju redovnih pregleda i mjerenja krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, te promjene životnih navika, u značajnoj mjeri može da umanji rizik od moždanog udara. Takođe, osoblje će dijeliti flajere na kojima su informacije o znakovima i simptomima o nastanku moždanog udara. Svi zainteresovani građani se mogu ovom prilikom informisati o načinu prevencije kako bi umanjili rizike od moždanog udara.

Podaci s kojima raspolaže Klinika za neurologiju UKC RS pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80-90% imali povišen krvni pritisak, a 80% povišene masnoće u krvi. Prema posljednjim podacima, svake godine od moždanog udara u Republici Srpskoj oboli novih 4.500 pacijenata. U Jedinici za moždani udar UKC RS primjenjuje se najsavremenija terapija koja liječi uzrok ishemijskog moždanog udara, koja za četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda, iako je prevencija najbolji način borbe protiv moždanog udara.

Kroz ovakve akcije cilj je da se stanovništvu Republike Srpske skrene pažnja da se dobrom prevencijom, ukazivanjem na faktore rizika i pravovremenim pregledom krvnih sudova vrata i glave može u velikom procentu umanjiti mogućnost moždanog udara.

Klinika za neurologiju UKC RS besplatnim pregledima i edukacijom građana osmu godinu u nizu obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender