24. 11. 2020.
ZAPLET: Publika gledala kasting i slušala Velikog brata

ZAPLET: Publika gledala kasting i slušala Velikog brata

ZAPLET: Publika gledala kasting i slušala Velikog brata

Dubok utisak na banjalučku publiku ostavila je predstava “This Casting” teatra Rugantino iz Zagreba, koja je u Gradskom pozorištu Jazavac odigrana u utorak, 27. oktobra, u okviru Međunarodnog festivala mladog glumca “Zaplet 07”!

Druge takmičarske večeri Banjalučani su gledali interaktivnu predstavu „This Casting“.

Kao i prethodni autorski projekti Mirana Kurspahića i ovog puta pred publikom se našla provokativna predstava u duhu nekonvencionalne pozorišne scene.

“This Casting” nas vodi na audiciju za voditeljku popularne TV emisije. Tri mlade glumice (Dunja Fajdić, Iskra Jirsak i Sanja Milardović) takmiče se za svoje mjesto u bizarnom svijetu popularnosti, udovoljavajući jakim zahtjevima za povlačenjem granica dostojanstva.

Zbog potencijalnog posla voditeljke, glumice su se tukle, skidale i međusobno ponižavale otkrivajući najintimnije detalje o sebi. Glumice su morale otkriti sa kojim kolegom bi snimile scene seksa, a dobile su i zadatak da istu odglume pred publikom.

Koja je dobila ulogu nije ni važno, važno je da se publika nakon predstave zapitala šta to zapravo gleda na malim ekranima i zbog čega su sve reality emisije toliko popularne.

Da li smo zaista toliko željni tuđe intime?

„Zadovoljni smo reakcijom banjalučke publike. Bili su afirmativni i dobro je prošlo. U Hrvatskoj je publika nešto drugačije reagovala jer bolje prepoznaju neke osobe koje su pominju, a i to zavisi od grada do grada, negdje je to jako šokantno negdje manje“, rekla je za MONDO glumica Sanja Milardović dodajući da nikada zbog posla ne bi uradila ništa slično.

Naslov predstave ‘This Casting’ više puta je ponavljao glas „Velikog brata“ koji je sve vrijeme komunicirao s glumicima i publikom, u procesu ponižavanja takmičarki i zadanoj reakciji publike (aplauz, uzvici podrške ili negodovanja).

Apsolutne junakinje predstave su tri mlade glumice koje će se vjerovatno kući vratiti sa nekom od nagrada.

Jedna je obrazovana, sofisticirana glumica za koju kruže priče da je sve uloge dobila zahvaljujući bogatom ocu, druga je provincijalka, beskrupulozna, spremna da udovolji tuđim očekivanjima. Treća je predstavnica ‘prirodne’ žene koja sreću pronalazi u jogi, horoskopu i zaštiti životinja.

Reditelj je odlično uklopio tri lika djevojaka različitih životnih puteva i sudbina koja su otvorila prostor za preispitivanje stanja današnjeg društva.

Živimo u vremenu reality projekata koji su ostavili pogubnu ideju instant slave, ideju koja je izmijenila sistem vrijednosti i razvila kult površnosti. Reditelj je postavio pitanje da li smo mi sami svjesno pristali na manipulaciju?

„Kasting“ je pokazao fiktivnu emisiju u kojoj se do krajnjih granica testirao očaj i spremnost izabranih da učine sve što se zahtjeva od njih.

I sve to uz publiku u živom prenosu.

U okviru „Zapleta“ sutra u 20 sati možete pogledati predstavu „Njuške“ uvijek dobro dočekanog teatra Exit, takođe iz Zagreba.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender