02. 12. 2020.
Završen novi mural u banjalučkom naselju Borik, u pripremi sljedeći. (Foto)

Završen novi mural u banjalučkom naselju Borik, u pripremi sljedeći. (Foto)

Banja Luka dobija nove murale, i to kakve !

Banja Luka bi sljedeće godine trebalo da bude bogatija za nekoliko murala. Zidove i odabrana mjesta u gradu krasiće Petar Kočić, Branko Ćopić, Vaso Pelagić, Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kaže Milenko Lakić, predsjednik Asocijacije za promociju i unapređenje turizma, umjetnosti i kulture (APUTUK) za MojKontakt.com.

– U saradnji sa gradom, u akciji pod nazivom ”Banja Luka od kvarta do kvarta” restauriraćemo pasaž zgrade u Kininskoj ulici i još jedan pasaž u centru grada. Takođe planirano je da na zgradi Elektrotehničkog fakulteta budu naslikani murali sa likovima velikih naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina – rekao je Lakić.

Pomenuta asocijacija planira da autorskim projektima uredi i revitalizuje zapuštene i oronule objekte čime bi pojedini dijelovi grada dobili, kako kažu, svoje mjesto posvećeno umjetnosti.

– Uz odobrenje grada, planirano je da u ulici Kralja Alfonsa budu murali Petra Kočića, Branka Ćopića, Vase Pelagića i još nekih znamenitih književnika i pregalaca – najavio je Lakić

Pomenuti projekti biće realizovani naredne godine, a trenutno je u toku još jedna  akcija Art centra Banjaluka, u saradnji sa organizacijom APUTUK . Pozvani su umjetnici da se prijave na umjetnički projekat oslikavanja murala na zgradi ove organizacije u ulici Skendera Kulenovića i na lokaciji kod bazena Fortuna. Pravo učešća imaju likovni umjetnici iz BiH i inostranstva, a tema je “Umjetnost kakvu volim i želim”. Konkurs je otvoren do 15. februara 2016. godine. Zainteresovani učesnici treba da pošalju prijavu putem adrese: primera@blic.net, odnosno CV i fotografije rada u JPG ili PDF formatu, rezolucije vbit 300 dpi.

Mentor na ovim radionicama je Ivan Kocić, akademski umjetnik iz Beograda, član Udruženja likovnih umjetnika Srbije i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije i magistar zidnog slikarstva.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender