15. 06. 2021.
Festival animiranog filma od 23. oktobra u Banjaluci

Festival animiranog filma od 23. oktobra u Banjaluci

Film ”Viner blut” pobjednik festivala animiranog filma u Banjaluci

Po saopštenju žirija, ovaj film se hrabro suočava sa jednom istorijskom, ali i ličnom traumom. Obilježava ga snažan kolorit, mnoštvo metafora i simbola, ali i dosljednost autorskog likovnog izražaja koji traje već više od pola vijeka.

Nagradu žirija za kreaciju i umjetnički izraz takođe je dobio hrvatski film “Levitacija” Marka Meštrovića. To je hipnotički film koji svojom vizuelnom i zvučnom prozračnošću priziva meditativni užitak ponovnog gledanja.

Iako je na festival bilo sjajnih filmova napravljenih 3D tehnikom, žiri je odlučio nagraditi film koji je samom idejom, ali i pričom iz onoga što ova tehnika pruža izvukao ono najbolje, a to je “Zlatni udarac” Gokalpa Gonena. Nagrada za 2D animaciju dodjeljuje se filmu “Dawit” Davida Jansena. Film je nošen izuzetno uzbudljivim crtežom u kome se crno i bijelo bore za prevlast da bi ispričali priču koja propituje niz ozbiljnih tema.

Umjesto tehnike lutka animacije žiri je odlučio da nagradi film napravljen kombinovanom tehnikom. Riječ je filmu “Carapace” Flore Molinie koja je iskoristila mogućnosti animacije da bi jednu osjetljivu temu intimne trauma približila publici. Na kraju, nagrada za najbolji dječiji film ide filmu koji svojom vedrinom, likovnom razigranošću i dinamikom zaokružuje duhovitu priču, a riječ je o filmu “Jedan, dva, drvo” Julije Aronove.

S obzirom na veliki broj kvalitetnih filmova u takmičarskom programu, žiri je odlučio dodjeliti dva specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje ide filmu “Život s Hermanom H. Rotom” u režiji Chintis Lundgren, a drugo specijalno priznanje dodjeljuje se filmu “Fuga za violončelo, trubu i pejzaž” Jeržija Kuče.

Žiri je radio u sastavu Jelena Bešir iz Srbije, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Melina Alagić iz BiH. Nakon šest dana bogatog programa i pregršt zanimljivih filmova na festival animiranog filma, spustila se zavjesa, a svim ljubiteljima animacije ostaje čekanje do sljedeće godine i novog druženja na devetom po redu festivalu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender