01. 12. 2020.
Danas počinje jesen

Danas počinje jesen

Jesen u Banjaluci: Vrijeme je za umjetnost

Za razliku od toplijih dana kada u gradu vlada buka zbog koncerata i muzičkih festivala, jesen je rezervisana za događaje malo drugačije senzibiliteta.

Jedan od uzroka je to što na jesen tradicionalno počinje pozorišna sezona, koja je u Narodnom pozorištu Srpske svečano otvorena predstavom ”Časovi u kojima ništa nismo znali”, Mladena Materića, po tekstu Petera Handkea.

Trenutno u Gradskom pozorištu Jazavac traje Festival mladog glumca “Zaplet”, i to 7. po redu. I Jazavac i Zaplet rezultat su pregalaštva mladih ljudi iz Banjaluke a koliko se trud isplatio najbolje pokazuje to što se za Zaplet i ove godine traži karta više.

Festivalisalo se i u Dječijem pozorištu koje je uspješno organizovali Međunarodni festival pozorišta za djecu.

Sinoć je u Domu omladine završen Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka, na koji smo takođe već navikli i koji je stekao lijep ugled u svijetu animacije i filma.

Banja Luka je u oktobru ugostila 12. međunarodni festival “Banjalučki horski susreti”, i tako nastavila da održava živom horsku tradiciju koja postoji u gradu čiji horovi često donose nagrade sa horskih takmičenja u svijetu.

Ni u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske nisu lijeni, a tamo je trenutno na repertoaru izložba  „Prostor – Oblik: Put ka apstrakciji“.

Inače, grad Banja Luka je u periodu od 1962. do 1992. godine bio nosilac izuzetno značajne likovne manifestacije Banjalučki “Jesenji salon” koja je tokom trideset godina svoga postojanja od regionalne smotre likovnog stvaralaštva, bila prerasla u izuzetno značajan i nezaobilazan događaj jugoslovenskog, a u jednom trenutku i međunarodnog karaktera.

Ne zaboravimo ni da tokom ovih tmurnih i malo hladnijih dana imamo koncerte u KC Banski dvor, promocije i izložbe u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske, predstave Studentskog pozorišta, DIS teatra. Tu je agilni DKC Incel, gradske galerije, a jesen nam je donijela i nove murale na zgradama u Boriku kao i sve učestalije koncerte i izložbe u kafanama i manjim prostorima i scenama.

U vrijeme pomenutog ”Jesenjeg salona” Banjaluka je bila poznata i po džez muzici, a trag o tome ostavio je legendarni Kvinsi Džons:

(MojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender