03. 12. 2020.
Medalja oko vrata robota iz banjalučke osnovne škole

Medalja oko vrata robota iz banjalučke osnovne škole

Medalja oko vrata robota iz banjalučke osnovne škole

Filip Dragojlović je mladi inovator i učenik Osnovne škole „ Aleksa Šantić“ iz Banjaluke. Zajedno sa drugim inovatorima, osvojio je drugu nagradu na 29. Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva  „Tesla fest 2015“. Medalju je “primio” robot ”Robiko”.

„Osvojili smo drugu nagradu sa robotom čija je namjena da slaže Rubikovu kocku. Nije nam ovo prvi uspjeh ovo na Tesla festu, a i ranije smo osvajali nagrade“, kaže Filip za mojKontakt.com

„Tesla fest“ održava se u Novom Sadu jednom godišnje, a učenici su se tamo predstavili uz pomoć Sveza inovatora Srpske čiji sekretar, Ljubiša Pašić, kaže da su mladi inovatori nagrade osvajali i na sajmu inovacije Inova u Zagrebu.

Filip Dragojlović navodi da konkurencija jeste bila jaka, a za razliku od ostalih sajmova na kojima su izlagali bilo je i izlagača iz inostranstva, ali tu su uglavnom srednje škole i fakulteti i par osnovnih škola.

„Na ideju za robota smo nasumično nabasali, tražeći nešto funkcionalno što bi mogli zapravo da predstavi sve funkcije robotike i programiranja. Iako robot može uraditi tako kompleksan zadatak , može sam sebi da sastavi algoritam, ovo je samo demonstracija, on može mnogo više“, objasnio je mladi inovator koji dodaje on i njegovi drugari rade i na novim inovacijama koje su u ranim fazama pripreme.

Na pomenutoj izložbi u Novom Sadu, na kojoj je učestvovalo više od 120 izlagača sa oko 400 inovacija,  pronalazaka i radova mladih talenata, Banjalučani su za svoje inovacije osvojili prvu nagradu – plaketu sa likom Nikole Tesle, i to učenici OŠ „Aleksa Šantić“, srednjoškolskog centra Gaudeamus, Savez inovatora Republike Srpske i Institut Vinis. Drugu nagradu Međunarodnog žirija osvojili su učenici banjolučke Ekonomske škole. Na “Tesla festu” se proteklih  godina takmičilo i učestvovalo na hiljade pronalazača i mladih talenata sa svojim idejama i pronalascima iz Srbije i još 25 zemalja širom svijeta. Ove godine svoje inovacije izlagali su inovatori iz: Srbije, Rusije, Kine, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Švajcarske i dr.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender