25. 11. 2020.
Od ponedjeljka testiranje kubanske vakcine

Od ponedjeljka testiranje kubanske vakcine

Od ponedjeljka testiranje kubanske vakcine

Testiranje kubanske vakcine “Cimavaks EGF”, koje su stigle u Srbiju kao terapija za karcinom pluća, kao i odabir pacijenata, počeće od ponedjeljka, 2. novembra, najavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.
On je na konferenciji za novinare rekao da se kroz 10 do 15 dana, nakon što se završi period testiranja i odabira pacijenata, očekuje dolazak ljekara sa Kube, koji će pratiti pacijente i primjenu vakcina.

Testiranje i odabir pacijenta obavljaće se na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i u Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici.

“Od ponedeljka svi zainteresovani pacijenti mogu da se jave navedenim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine”, rekao je Lončar.

On je naveo će vakcine biti besplatne, te dodao da se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dvije do pet godina.

“Želimo da pomognemo i našim ljudima, ali i ljudima iz regiona jer je interesovanje neverovatno. Gledamo da nađemo način da i oni dođu do vakcina jer ne možemo da ih priuštimo onima koji nisu naši osiguranici, ali naći ćemo način da oni te vakcine mogu da uzmu u Torlaku i da učestvuju u studijama koje će se raditi u Srbiji”, rekao je Lončar.

Lek će biti primjenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest mjeseci života.

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta “Torlak” o nabavci 1.680 jedinica lijeka, potpisan je u oktobru.

On je rezultat dogovora koji je postignut u maju prilikom posjete delegacije Srbije Kubi, koju je predvodio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Obezbijeđene količine lijeka su dovoljne za kompletnu terapiju kod 30 oboljelih, koja će se u Srbiji koristiti kao klinička studija jer lijek još nije registrovan u Srbiji niti u EU.

Lončar je najavio da je sljedeći lijek na čijem će se dolasku u Srbiju raditi – lijek za dijabetesno stopalo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender