26. 11. 2020.
EKSKLUZIVNI INTERVJU SA AGENTIMA MI6: Evo kako izgleda život PRAVIH Džejms Bondova!

EKSKLUZIVNI INTERVJU SA AGENTIMA MI6: Evo kako izgleda život PRAVIH Džejms Bondova!

EKSKLUZIVNI INTERVJU SA AGENTIMA MI6: Evo kako izgleda život PRAVIH Džejms Bondova!

Ne bi bilo ljudski da ceo život ćutimo o svemu što radimo. Uvek po nešto kažemo najbližima, roditeljima ili partnerima. Možemo da im kažemo gde radimo, ali ne možemo da govorimo o operativnim informacijama i detaljima koji bi na bilo koji način mogli da ugroze misije – rekao je jedan od agenata.

Novinar BBC-ja Frenk Gardner je uspeo da intervjuiše dvojicu agenata MI6 i pokaže kako zaista izgleda život tajnih agenata.

Filmovi o Džejms Bondu proslavili su obaveštajnu službu MI6, ali  ova filmska priča o najpoznatijem britanskom agentu nema previše veze sa realnošću. Da bi razdvojio istinu od fikcije,Gardner je uz mnogo truda uspeo da dobije ekskluzivni intervju sa pravim agentima.

Oni su pristali na intervju, ali naravno pod pseudonimima i sa deformisanim glasovima. Kamel, agent u tridesetim godinama i Kristi, agent u četrdesetim pričaju o svom poslu.

– Svi smo došli iz različitih okruženja kada smo počeli  da radimo u MI6-u. Znali smo da ćemo živeti život u kome nećemo moći da govorimo bliskim ljudima čime se zaista bavimo. Većina agenata ima “paravan posao” veći deo svog života. Najveći deo posla vezan je za obezbeđivanje sigurnosti u zemlji, a to postižemo u direktnim dogovorima sa Vajtholom i najvišim organima vlasti. MI6 agenti godinama prate “rizike” i “opasne ličnosti”, te prvo što činimo kada dođemo u službu je učenje i čitanje bezbrojne dokumentacije o svim potencijalo opasnim ljudima i organizacijama -rekao je Kamel.

Foto: commons.wikimedia.org / Chuck Patch

Printskrin: YouTube/BBC

– Ne bi bilo ljudski da ceo život ćutimo o svemu što radimo. Uvek po nešto kažemo najbližima, roditeljima ili partnerima. Možemo da im kažemo gde radimo, ali ne možemo da govorimo o operativnim informacijama i detaljima koji bi na bilo koji način mogli da ugroze misije – dodao je Kamel.

Gardnera je zanimalo da li MI6 radi potpuno legalno, jer postoje mnoga govorkanja o njihovim ilegalnim delatnostima.

Sve što radimo, mora biti obavljeno po zakonima Velike Britanije- bila je kratka i jasna Kristi.

Kamel i Kristi dali su samo nagoveštaj o realnom životu agenata, oni ne mogu da pričaju ni o svom privatnom životu niti da odaju bilo kakve detalje čak i o stvarima koje na prvi pogled deluju “nebitno”. Jedno je sigurno, ovi ljudi žrtvuju mnogo za službu, te luksuz i uzbuđenje koje doživljavamo kroz filmove o Džejms Bondu nemaju mnogo veze sa realnim dešavanjima unutar MI6.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender