23. 11. 2020.
Crna Gora: Stupio na snagu Zakon o strancima

Crna Gora: Stupio na snagu Zakon o strancima

Crna Gora: Stupio na snagu Zakon o strancima

PODGORICA – Zakon o strancima, koji podrazumijeva ograničenje za zapošljavanje stranaca, počeće danas da se primjenjuje u cjelini, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su saopštili da je izmjenom Zakona o strancima, koji je stupio na snagu 3. juna, odgođena primjena njegova tri člana.

“Primjena članova 64, 66 i 133 stav 1 tačka 7, odgođena je do 1. novembra, što znači da će se od danas Zakon o strancima primjenjivati u cjelini”, saoštili su iz Ministarstva.

Ovim članovima zakona propisuje se ograničenje za zapošljavanje stranaca, potvrda Zavoda za zapošljavanje, kao i novčana kazna za prekršaj ako je poslodavac dao pisanu ponudu za zapošljavanje stranca prije dobijanja potvrde Zavoda.

“Ograničenje za zapošljavanje stranaca, u smislu Zakona o strancima, znači da se dozvola za privremeni boravak i rad stranca može izdati samo ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na određenim poslovima ili je osoba sa te evidencije odbila zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima”, dodali su iz Ministarstva.

Potvrdom Zavoda, kako su naveli, dokazuje se da nema ograničenja za zapošljavanje stranca.

“Na osnovu potvrde poslodavac može dati pisanu ponudu za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu, što je jedan od dokaza o opravdanosti zahtjeva za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad stranca, u postupku kod Ministarstva unutrašnjih poslova”, zaključili su iz Ministarstva rada.

Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđao je da nijedan strani državljanin ne može da dobije posao u Crnoj Gori, ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ima adekvatne domaće radne snage.

Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila dodatno otežanu situaciju u realizaciji turističke sezone.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender