24. 07. 2021.
Novi detalji nesreće: Ruski avion se raspao u vazduhu (FOTO, VIDEO)

Novi detalji nesreće: Ruski avion se raspao u vazduhu (FOTO, VIDEO)

Novi detalji nesreće: Ruski avion se raspao u vazduhu (FOTO, VIDEO)

KAIRO – Ministarstvo za vanredne situacije Rusije poslalo je danas 100 stručnjaka na Sinajsko poluostrvo da pomognu u potrazi za tijelima stradalih u padu ruskog putničkog aviona, kao i da ispitaju olupinu.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo, timovi za vanredne situacije će sarađivati sa egipatskom vojskom u istrazi na Sinaju, gdje se egipatska vlada bori sa pobunom islamista.

Savjet ministara Egipta saopštio je kako su izvučena 163 beživotna tijela ispod olupina ruskog aviona tipa Airbus A320 koji je juče pao na Sinajskom poluostrvu u Egiptu.

U saopštenju je takođe dodaje kako su ova tijela poslana u mrtvačnice radi daljnje forenzičke obrade.

Na istraživanju slučaja i izvlačenju beživotnih tijela ispod olupina zajedno rade vojska Egipta i ekipe za spašavanje Egipta i Rusije.

Traga se za još 61 tijelom.

„Avion ’erbas‘ A–321 avio–kompanije ’Kogalimavija‘ raspao se u vazduhu. Još je rano izvoditi zaključke o uzrocima katastrofe“, saopštio je direktor Komiteta za unutrašnji saobraćaj Viktor Soročenko.

Direktor Soročenko je ovo izjavio nakon pregleda mjesta pada aviona.

„Avion se raspao u vazduhu i fragmenti su razbacani na velikoj površini (u krugu od oko 20 km)“, rekao je Soročenko.

Ruske služba naložile su aviokompaniji “Kogalimavija” da prizemi svoje avione Erbas A321, dok uzrok nesreće u Egiptu ne bude bio poznat, javlja Interfaks.

Svi letovi avioprevoznika “Kogalimavija” biće sprovedeni na uobičajeni način, a provjere aviona biće sprovedene jedan po jedan, potvrdio je danas u ime vlasnika aviokompanije, predstavnik kompanije “TH&C holding” Oksana Golovina.

U Rusiji je danas proglašena jednodnevna žalost povodom tragedije, a zastave na institucijama su spuštene na pola koplja.

Egipatski spasilački timovi su proširili potragu nakon što su tokom jučerašnje potrage tijela pronađena na području od čak osam kvadratnih kilometara.

U avionu se nalazilo 214 ruskih državljana, tri osobe sa ukrajinskim pasošem, kao i sedam članova posade.

Spasioci su odlučili da prošire područje na kojem se sprovodi potraga na 15 kvadratnih kilometara, rekao je vojni oficir, koji je želio da ostane anoniman.

– Pronašli smo tijelo jedne trogodišnje djevojčice osam kilometara od mjesta na kojem je pronađena olupina aviona – rekao je on.

Najmanje 170 kola Hitne pomoći upućeno je na mjesto nesreće kako bi prevozili tijela unesrećenih.

Egipatski ministar turizma je kazao da je Egipat spreman da pruži pomoć oko prevoženja tijela u Rusiju nakon što preliminarne analize budu završene. Potpuna analiza posmrtnih ostataka žrtava biće provedena u Sankt Petersburgu.

Prema najnovijim podacima pilot srušenog aviona nije dijelio nikakve informacije o poteškoćama prilikom leta, a komunikacija sa kontrolom leta se odvijala normalno sve do trenutka tragedije, saopštio je egipatski ministar vazduhoplovstva Hosam Kamal.

Osoblje ruskog aviona koji se srušio na Sinajskom poluostrvu nije uputilo poziv u pomoć pre nego što je došlo do rušenja aviona, piše BBC.

„Komunikacija između kontrole leta i ruskog aviona na međunarodnom aerodromu u Sharm el- Sheiku prije katastrofe je tekla normalno sve do momenta kada se katastrofa dogodila“, rekao je on na press konferenciji u Kairu, naglašavajući da pilot nije zatražio pomoć i da je avion iznenada nestao.

Ruski ministar transporta Maksim Sokolov je istakao da su crne kutije iz srušenog airbusa A321  malo oštećene ali da nisu pretrpjele temperaturno oštećenje, prenosi TASS.

Emirates airlines su privremeno obustavili letove iznad Sinaja. Ovaj prevoznik je treći koji je odlučio obustaviti letove iznad Sinaja. Prije njih su to učinili Air France i Luftansa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender