27. 11. 2020.
Dostupni obrasci za povrat stare devizne štednje

Dostupni obrasci za povrat stare devizne štednje

Dostupni obrasci za povrat stare devizne štednje

Svetozar Nišić vjeruje da će staru deviznu štednju u Ljubljanskoj banci naplatiti za tri mjeseca. Predsjednik je udruženja građana za povrat stare devizne štednje i među prvima je ispunio obrasce koje će već prvog decembra poslati u Sloveniju.

Savjetuje svim štedišama da slijede njegov primjer ukoliko hoće svoj novac.

“Ja ću biti prvi, ne samo ja nego i svi oni koji su kod nas svaki dan u kancelariji. Što se mene tiče, oko 75 hiljada eura trebalo bi da, imam toliko. Koliko će biti sa tim njihovim kamatama, ja to ne znam”, rekao je Nišić.

Procjene su da 125 hiljada štediša iz BiH čeka na više od 250 miliona evra, koliko je Slovenija dužna da im isplati. Slovenačka Vlada bi trebalo da uplati novac na račun štediša dva mjeseca nakon prijema zahtjeva. Kancelarije Udruženja otvorene su, kaže Nišić, za svaku vrstu pomoći koja je građanima potrebna prilikom popunjavanja i slanja obrazaca.

“Potrebno im je ovjerena kopija knjižice ukoliko je imaju, ili, moraju imati još dokumenat da li je vršena isplata u humanitarne svrhe poslije ’91”, rekla je Amila Omersoftić iz Udruženja za zaštitu štediša BiH.

Na veb stranici slovenačkog fonda za sukcesiju, nalaze se četiri formulara koja štediše treba da popune i pošalju. Ispisani su na slovenačkom jeziku. Iz udruženja štediša pozivaju svoje članove da dođu u kancelariju i zatraže pomoć, ukoliko ne budu mogli sami da pošalju zahtjev. Pored osnovnih ličnih podataka, traže se i podaci iz štednih knjižica, iznos novca koji Ljubljanska banka duguje štedišama i izjava podnosioca zahtjeva. Svi formulari mogu se poslati do kraja 2017. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender