24. 11. 2020.
Neizvjesna sudbina 36 radnika u Vladi Srpske

Neizvjesna sudbina 36 radnika u Vladi Srpske

Neizvjesna sudbina 36 radnika u Vladi Srpske

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, ima 36 radnika viška. Inforamcija o listi neraspoređenih potvrđena nam je u Agenciji za državanu upravu RS.

Radnici ovog ministarstva pravilnikom o sistematizaciji koji je prije nekoliko mjeseci potpisao ministar Davor Čordaš ostali su bez radnih zaduženja. Vrlo lako, mnogi od njih, završiće na ulici.

“Ako u nekom ministarstvu, upravi ili upravnoj organizaciji postoji višak radnika tada ta lica stavljaju se na listu posebnu i ta lista se dostavlja svim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijma i oni se direktno mogu preuzeti u neko od ministarstva, uprava, upravnih organiazcija. Ako ima slobodnog radnog mjesta u tim ministarstvima”, rekao je Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu.

Radnici koji su višak mogu najduže tri mjeseca da budu na internom tržištu rada. Poslije tog roka postaju tehnološki višak. Ministar rada optimistično najavljuje da će penzionisanje biti glavni razlog prestanka radnog odnosa zaposlenih u Vladi Srpske i javnoj upravi.

“Ja mislim i zalagaću se kao ministar i član Vlade da ti ljudi ne ostanu bez posla i da svoje mjesto nađu u drugim ministarstvima gdje ima potrebe”, rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović.

Smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, jedan je od zahtjeva MMF-a, ali i uslov u reformskoj agendi. Tridest i šest radnika Ministarstva za izbjeglice, našli su se prvi na spisku, ali ne i posljednji. Reforma javne uprave podrazumijeva manje troškove administracije, a samim tim i manje zapsolenih.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender