26. 11. 2020.

Novi stacionarni radari u Banjaluci, obratite pažnju

Stacionarni radari u prigradskom naselju Zeleni vir i na Bulevaru srpske vojske na Banjalučkom polju od petka su u funkciji. Bilježiće sva prekoračenja brzine, a na raskrsnici bulevara sa ulicom Olimpijskih pobjednika i prolaske kroz crveno svjetlo na semaforu.

Načelnik Jedinice policije za poslove bezbjednosti saobraćaja MUP-a RS, Goran Amidžić kazao je novinarima da ovaj radarski sistem evidentira brzinu prekoračenja već od deset kilometara na čas od dozvoljene, sa dvije fotografije na kojima su jasno uočljive registarske oznake i snimkom od 12 sekundi.

– Radar ima mogućnost da snima saobraćaj tokom 24 časa. Prikupljene informacije mogu biti iskorišćene i u druge operativne svrhe, jer se jasno vide podaci o vozilu, mjestu i vremenu prolaska kraj kamere – objasnio je Amidžić i dodao da su kazne od 30 KM do 400 KM te da zavise od toga koliko je bilo prekoračenje brzine vozila.
Dodao je da radar u Zelenom viru evidentira brzinu kretanja veću od 40 kilometara na čas, a na raskrsnici Bulevara srpske vojske i ulice Olimpijskih pobjednika na istočnom tranzitu veću od 50 kilometara na čas i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu.

– Radar u Zelenom viru postavljen je na inicijativu stanovnika, gdje je u posljednjih 20 godina, zbog bahatih vozača, život izgubilo osam mještana. A da je broj vozača koji se u ovom naselju ne pridržavaju ograničenja povećan potvrđuje i činjenica da je za vrijeme testiranja radara, u noćnom periodu, kada je frekvencija saobraćaja mala, evidentiran 21 prekršaj – istakao je Amidžić.
Dodao je da je testna faza u ulici Olimpijskih pobjednika trajala četiri godine, te da su u tom periodu evidentirana 15.593 prekršaja, od čega se 80 odsto odnosilo na prekoračenje brzine vozila i do 140 kilometara na čas.

Saobraćajnica koja prolazi kroz naselje Zeleni vir predstavlja magistralni put M-4, odnosno dio magistralnog puta koji prolazi kroz naselje, te je Zakonom o javnim putevima, definisano da je, između ostalog, postavljanje i održavanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije u nadleženosti JP „Putevi RS“.

-Uvažavajući u potpunosti bezbjednost mještana Zelenog vira, a posebno djece kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, Grad je organizovao niz sastanaka na temu problema odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-4, a čiji rezultat je i bio postavljanje privremene saobraćajne signalizacije na magistralnom putu u Zelenom viru do realizacije konačnog rješenja – kazao je šef Odsjeka za saobraćaj, Slavko Davidović. Naglasio je da su u stalnom kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjnih poslova RS, ističući da je postavljanje stacionarnih radarskih sistema za utvrđivanje brzine kretanja vozila – izrazito dobra aktivnost za poštovanje propisa od strane nesavjesnih vozača i podizanje nivoa bezbjednosti saobraćaja.

U okviru svojih redovnih aktivnosti, Grad je u cilju podizanja nivoa bezbjednosti saobraćaja postavio tzv. „ležeće policajce“ i odgovarajuću saobraćajnu signalizaciju na putevima u naselju Zeleni vir, tačnije kod plaže i igrališta, koji su u nadležnosti Grada Banja Luka, a na kojima je povećana koncentracija djece.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender