05. 12. 2020.
Pad ruskog aviona: Da li je kriv kvar ili možda bomba?

Pad ruskog aviona: Da li je kriv kvar ili možda bomba?

Pad ruskog aviona: Da li je kriv kvar ili možda bomba?

Prema prvim podacima iz crne kutije, ruski avion A321 sa 224 putnika i članova posade nije oborio spoljni faktor, kako se ranije sumnjalo.

U prilog tome govori činjenica da posada nije uputila nikakav poziv u pomoć, iako je imala mogućnosti za to. Značajno je i to što se materijal kojim je bio prekriven trup aviona oljuštio ka spolja, što ukazuje na jaku udarnu silu iznutra.

Prema riječima neimenovanog ruskog stručnjaka za avijaciju, nije isključeno da je raspad “erbasa” izazvala eksplozija manje bombe koja je u trupu napravila rupu veličine lubenice.

– To bi bilo dovoljno da poremeti pritisak u avionu i dovede do katastrofe – rekao je stručnjak za britanske medije.

Ipak, druga struja i dalje zagovara teoriju po kojoj je uzrok pada letjelice bio tehnički kvar.

Iako je Aleksandar Smirnov iz avio-kompanije “Kolavija” koja je bila vlasnik aviona, izjavio da “on nije mogao sam od sebe da se prepolovi”, pojedini stručnjaci pretpostavljaju da se dogodilo upravo to.

Ranije je otkriveno da je A321 bio oštećen u nesreći iz 2001. godine, kada je njegov rep zakačio pistu tokom slijetanja. Kvar je, navodno, u potpunosti saniran, a letjelica je nekoliko dana uoči kobnog događaja prošla tehničku kontrolu.

Mediji podsećaju na sudbinu “boinga 747” kompanije “Čajna ervejz” koji se u maju 2002. godine raspao u vazduhu “sam od sebe”. Kasnije je utvrđeno da je uzrok tragedije bio kvar star 22 godine koji nije bio pravilno otklonjen. Zbog ove greške stradalo je 206 putnika i 19 članova posade.

Prvi rezultati forenzičkih analiza tijela žrtava pokazuju da je većina putnika stradala usljed kidanja unutrašnjih organa, a na tijelima su primijećene i teške opekotine. Dosad je rutinski pregledano oko stotinu tijela nastradalih. Da bi forenzičari donijeli konačan zaključak, moraće svako tijelo da podvrgnu seriji od 15 analiza.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender