24. 11. 2020.
Vlada RS: Stop mini suknjama i kožnim hlačama

Vlada RS: Stop mini suknjama i kožnim hlačama

Vlada RS: Stop mini suknjama i kožnim hlačama

Odluka o kućnom redu, koja je u posjedu Pressa, između ostalog zabranjuje suknje i haljine koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara, te donji veš koji se ocrtava!

To praktično znači da su mini-suknje u Vladi otišle u istoriju, dok je preuska i providna odjeća takođe “protjerana” iz ove institucije da bi obrisi gaćica službenica ubuduće ostali skriveni od očiju javnosti!

Poslovni izgled
U pomenutoj odluci navodi se da neprikladno oblačenje i izgled podrazumijevaju i kratke ili kožne pantalone, košulje bez rukava, sportsku garderobu, papuče i drugu obuću otvorenih prstiju.

U Narodnoj skupštini RS na snazi je još stroži kodeks oblačenja s obzirom na to da suknje i haljine zaposlenih u ovoj instituciji ne smiju da budu iznad koljena! U parlamentu su, sudeći po njihovim pravilima oblačenja, ljuti protivnici i helanki, te mrežastih i čarapa sa dezenima i u bojama.

“Ženski poslovni izgled podrazumijeva garderobu skladnih boja – ne više od tri boje, jednostavnost, neupadljivost i odmjerenost. Nakit mora da bude jednostavan i ne pretjerano upadljiv. Nisu dozvoljeni veliki lanci, naušnice veće od uva, nakit na jeziku, obrvi i usni. Kosa mora biti uredno i pravilno dotjerana, bez upadljivih detalja. U zatvorenim prostorijama zabranjeno je prekrivanje glave kapama, maramama i šeširima, osim ako to ne nalažu vjerski razlozi” – stoji između ostalog u Pravilima ponašanja zaposlenih u službi NSRS.

Prema ovom pravilniku, muški poslovni izgled takođe podrazumijeva odjeću skladnih boja prilagođenu prirodi posla koju zaposleni obavlja.

“Košulja mora biti uredno zakopčana i ispeglana, pantalone u tamnijim nijansama, dok se čarape moraju nositi i biti dugačke do pola potkoljenice. Kosa mora biti uredna i čista, lice izbrijano, brada i brkovi uredni” – stoji među pravilima oblačenja zaposlenih u NSRS.

Međutim, dok se odredbe odluke o kućnom redu Vlade RS odnose i na zaposlene i na sve posjetioce, kodeksa o oblačenju u NSRS moraju da se pridržavaju samo zaposleni u domaćem parlamentu, dok će, kako saznajemo, uskoro biti usvojen i kodeks za poslanike.

A poslanici poručuju da gotovo svi na zasjedanjima parlamenta poštuju pravila pristojnog oblačenja, bez obzira na to da li dolaze iz reda pozicije i opozicije.

Milica Lovrić, poslanica SNSD-a, kaže za naš list da na skupštinske sjednice dolazi u kompletima odgovarajućeg kroja, dužine i boje.

– Koliko sam primijetila, i ostali poslanici i poslanice poštuju kodekse oblačenja. Naravno da mjesta za doradu uvijek ima, ali naše oblačenje je u svakom slučaju u granicama pristojnog – ističe Lovrićeva.

Sa njom se slaže i njen skupštinski kolega iz SDS-a, Davor Šešić, koji naglašava za naš list da, bez obzira na stranku iz koje dolaze, poslanici na sjednice dolaze čisti, obrijani i obučeni po propisima.

– Zato smatram da bi, kad je riječ o kodeksu za poslanike, akcenat trebalo da bude na ponašanju, a ne na oblačenju. Naime, rječnik mnogih prilično je problematičan – ističe Šešić.

Pravila oblačenja postoje i u ostalim institucijama, ali su uglavnom bazirana na nekim internim dogovorima.

U Inspektoratu RS kažu da primjenjuju kodeks ponašanja državnih službenika Srpske, kojim je propisano da moraju da vode računa o svom izgledu i načinu oblačenja.

– Inspektorat je, takođe, utvrdio i interna pravila ponašanja, formulisana u Etičkom kodeksu inspektora. Inspektori koji obavljaju inspekcijski nadzor u spoljnotrgovinskom prometu, odnosno na granicama RS, posjeduju službene uniforme – kaže portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Džins zabranjen

Pored isnpektora, uniformisanje službenika u RS uglavnom je karakteristično za banke, za čije je radnike misaona imenica da se na radnom mjestu pojave u džinsu, papučama, predekoltiranim majicama, otkrivenim stomacima i leđima.

Za razliku od službenika u javnim i privatnim preduzećima koji se uglavnom pridržavaju pravila oblačenja, u javnim i privatnim školama na snazi su najrazličitiji primjeri preslobodnog, provokativnog i neprimjerenog oblačenja, o čemu je Press nedavno opširno pisao. Oni se manje-više odnose na đake i studente, a tako i na nastavnike, profesore i ostalo zaposleno osoblje, zbog čega posljednjih godina mnoge obrazovne ustanove ubrzano uvode interne pravilnike o primjerenom oblačenju i ponašanju.

I u NVO imaju kodekse

U udruženjima građana u Srpskoj takođe imaju pravilnike o načinu oblačenja volontera, koji su takođe obavezni da na svoja volonterska mjesta dolaze pristojno obučeni.
Sudeći po njihovim pravilnicima ponašanja, u ovim udruženjima od volontera posebno traže da obrate pažnju na nakit, gdje nije dozvoljeno “pretrpavanje kako bižuterijom, tako i zlatom i srebrom”.
Takođe je zabranjena garderoba ispod koje se vidi donji veš, majice sa velikim dekolteima, mini-suknje.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender