29. 11. 2020.
CIA objavila rezultate popisa stanovništva u BiH

CIA objavila rezultate popisa stanovništva u BiH

CIA objavila rezultate popisa stanovništva u BiH

Amerikanci su objavili sve što statističke agencije u BiH nisu ni nakon dvije godine od popisa stanovništva. Zato se statističari pitaju- otkud Amerikancima podaci i jesu li tačni?

Ni nakon 2 godine od popisa nema zvaničnog odgovora na to koliko stanovnika ima u BiH. Sudeći po dugotrajnom sukobu mišljenja u bh. statistici odgovor teško da ćemo saznati i do isteka zakonskog roka – 1. jula naredne, 2016. godine.

Ipak, Amerikanci su, čini se, preduhitrili BH statističare. CIA kaže – Bošnjaka je 48, 4%, Srba 32, 7, Hrvata, 14,6, a ostalih 4, 3%. U Zavodu za statistiku Srpske smatraju da je riječ o američkim procjenama.

“Naši demografi su to posmatrali u prethodnim godinama. CIA inače objavljuje te podatke, ne samo za BiH već i za druge zemlje i tu lako prave poređenja, ti podaci su procjene”, kaže Radmila Čičković direktorica Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Federalna agencija i Agencija za statistiku na nivou BiH ne žele da komentarišu nezvanične rezultate popisa. Ipak, ako je sve nezvanično kako su Amerikanci detaljno prikazali demografsku sliku BiH – nacionalnu, vjersku, starosnu, polnu strukturu ? Otkud podaci– pita struka?

“Nas sad dodatno zbunjuje to što neka agencija iz neke daleke zemlje objavljuje podatke, a mi koji smo direktno učestvovali u popisu koji nas je koštao preko 40 miliona maraka, nemamo nijedan zvaničan podatak“, izjavio je za RTRS demograf Stevo Pašalić.

Američka statistika, demantuje ranije navode pojednih federalnih medija da u rezultatima popisa piše da je u BiH više od 50% Bošnjaka. Ipak, demografi iz Federacije ne bi o nacionalnoj strukturi dok zvanični statističari BH konačno ne odluče – koliko je rezidenata – stalnih stanovnika BiH ?

“Što CIA objavljuje te podatke, treba izvršiti pritisak na ljude koji rade u statističkim agencijama da sjednu i da se dogovore. Urađeno je sve, svi su podaci pripremljeni, samo treba da se dogovore koliko ima rezidentnog, odnosno nerezidentnog stanovništva, kaže Hasan Zolić, demograf.

I dok je za BH statističare enigma koliko od 3.791.622-oje popisanih nisu stalni stanovnici BiH, američka CIA, čini se, nema dilemu o rezidentima u BiH.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender