27. 11. 2020.
Prihvaćen Nacrt drugog rebalansa budžeta

Hoće li Banjaluka uskoro dobiti novi grb?

Po svemu sudeći Banjaluka novi grb neće dobiti u skorije vrijeme, pošto zasad nema ni riječi o novom konkursu ili bilo kojem drugom konkretnom rješenju koje bi okončalo dvogodišnju “sapunicu” nastalu zbog ovog problema.

Dok gradonačelnik Slobodan Gavranović smatra da je grad u ćorsokaku kad je riječ o novom grbu zbog nepovoljne političke klime, predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban tvrdi da bi rješenje bila “stručnija komisija” i veći nagradni fond, piše “Press RS”.

Poslije odluke Ustavnog suda RS iz februara 2013, kojom je aktuelni grb proglašen neustavnim, gradske vlasti raspisale su prvo dva konkursa, na kojima je pobijedio mladi banjalučki umjetnik Draško Bošnjak.

Međutim, oba rješenja nisu prošla ili nisu ni došla do skupštine na razmatranje. Potom je grad uputio “otvoreni poziv” heraldičarima iz regiona, na koji su se javili Zoran Nikolić i Srđan Marlović, sa rješenjem koje i nije bilo baš zapaženo na prethodnim konkursima.

Njihov prijedlog je prošao i komisiju i sve procedure, ali je takođe naišao i na otvoreno negodovanje građana, da bi i ovaj pokušaj pred skupštinom završio skoro jednoglasnim odbijanjem.

“Problem grba je politički. Pokušavali smo da ga riješimo u nekoliko navrata, okupljali stručnjake, raspisivali javne pozive. Ali, to je stvar političke odluke u skupštini. Odbornici ih nisu podržali, svako od njih ima svoje razloge. I bez obzira na to šta heraldičari kažu, glavnu riječ o tome donosi skupština. Neka od tih rješenja nisu se ni meni estetski sviđala, ali svjestan sam da je to problem koji moramo riješiti. Moramo doći do te povoljne političke klime. Ali, mi smo sad u jednom ćorsokaku i ne znamo kako da izađemo iz toga. Mi možemo nuditi po 10 rješenja, ali ako ne postoji povoljna politička klima, ništa od toga”, rekao je Gavranović.

Nekoliko ideja

U zapetljanoj situaciji i igrarijama pod nazivom “kome se šta dopada” svoju riječ dali su i odbornici. Milenko Jaćimović, nezavisni odbornik, predlagao je da na grbu stoji čelo Banskog dvora kao prepoznatljiv simbol Banjaluke, ili da se organizuje referendum, pa da se građanima ponudi više rješenja. Mirna Savić Banjac, iz Kluba odbornika NDP-PDP smatra da je potrebno promijeniti komisiju, jer već tri puta nije uspjela da ponudi odgovarajuće rješenje.

Na pitanje da li će grad ponovo uskoro pokretati ovu priču ili raspisati konkurs, gradonačelnik je samo rekao da je to proces koji “se ne prekida”, te da će se nalog da grad usvoji novi grb ispoštovati.

Još jedan od “nezvaničnih” razloga za odugovlačenje sa promjenom gradskog grba su i troškovi koji idu uz tu proceduru i koji nisu nimalo “sitni”, a naravno, u cijeloj priči zadovoljan je i nemali broj građana kojima je aktuelni grb sasvim u redu i koji ne vide smisla u mijenjanju grba.

“Smatram da se mora promijeniti odnos prema tom pitanju. Potrebno je formirati stručniju komisiju sa potpunom samostalnošću u svom radu i sa mnogo većim nagradnim fondom. Rad na izradi rješenja je ozbiljan i traži angažman ozbiljnih, i za te poslove, stručnih ljudi. Ne mogu nagrade biti simbolične, koje možda mogu privući studente ili neke grupacije koje se bave kopiranjem već viđenih rješenja”, kaže Budimir Balaban, prvi čovjek Skupštine grada.

On očekuje da se aktivira procedura pripreme za raspisivanje novog konkursa za grb i kaže da ne vidi nijedan razlog da se to pitanje odgađa.

“To što su dosadašnji pokušaji bili bezuspješni nije u vezi sa skupštinskim nerazumijevanjem, već naprosto, nije ponuđeno rješenje koje prihvataju odbornici i javnost”, tvrdi Balaban.

Međutim, kako doći do tog idealnog rješenja koje će ispoštovati želje građana, gradonačelnika i odbornika je pitanje za milion dolara. Jer, razloga za trostruki neuspjeh izbora gradskog obilježja ima više, a jedan od njih je definitivno i samo obrazloženje Ustavnog suda RS.

U tom obrazloženju stoji da grb mora da izražava kulturno, istorijsko i prirodno nasljeđe svih građana ove jedinice lokalne samouprave. Mnogi postavljaju, s razlogom, pitanje: kako smjestiti sve građane u jedan grb?

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender