03. 12. 2020.
Ko su najbogatiji Srbi na svijetu: Milijarderi iz Maglajana i Dubice

Ko su najbogatiji Srbi na svijetu: Milijarderi iz Maglajana i Dubice

Ko su najbogatiji Srbi na svijetu: Milijarderi iz Maglajana i Dubice

Filip Cepter (rođen Milan Janković)

Filip sa ženom Madlenom živi u Monaku, a prema svjetskim istraživanjima, najuspješniji su srpski par u Evropi. Imperija posuđa „Cepter“ prostire se na čak pet kontinenata, broji više od sto filijala i zapošljava oko 120.000 ljudi. „Cepter grup“ je među najuspješnijim svjetskim poslovnim sistemima, sa godišnjim prometom od preko milijardu američkih dolara i više od 600 miliona prodatih proizvoda.

Cepter je završio Ekonomski fakultet u Beogradu, a prije toga je išao u gimnaziju u Kozarskoj Dubici. Bogatstvo bračnog para Cepter procjenjuje se na 6.5 milijardi evra.

Rebeka Mekdonald (rođena Ubavka Mitić)

Rebeka je 1952. godine rođena u Sarajevu. Djetinjstvo je provela u Beogradu gdje je završila Prvu beogradsku gimnaziju i upisala studije medicine. Prije više od tri decenije otišla je u Kanadu gdje je postala jedna od moćnijih žena u svetu biznisa.

Poslovnu imperiju stekla je prodajući struju i gas po čitavom svijetu, kojom upravlja iz porodične rezidencije smještene u elitnom dijelu Toronta.

Rebeka Mekdonald poznata je u Sjevernoj Americi, kako to piše u poslovnom almanahu, kao vlasnica kompanije za prodaju gasa “Enerdži sejvings inkom fand“, koja danas snadbjeva energijom 1,7 miliona potrošača širom Kanade i Amerike. Zapošljava 1.300 ljudi.

Slavica Eklston (devojčko Radić)

Slavica Eklston Ima bogatstvo između dvije i tri milijarde evra. Bivša supruga Bernija Eklstona bivša je manekenka iz Rijeke koja je rođena u Banja Luci. Berni joj je prepisao značajnu imovinu nakon razvoda, što je i sam potvrdio suvlasnik Formule 1.

Slavica je bila problematičan srednjoškolac, pa je završila u domu gdje je izučavala krojački i grafički zanat.

Boris Vukobrat

Ovaj biznismen koji živi u Parizu rođen je u 1940. godine u Zagrebu, a završio je Fakultet za spoljnu trgovinu u Beogradu.

Vukobrat se po završetku školovanja zapošljava u Kopešimu (Copechim) gdje vremenom dolazi na čelo firme koja postaje jedna od vodećih svjetskih kompanija u međunarodnoj trgovini petrohemijskim proizvodima.

On je saosnivač i počasni predsjednik Asocijacije nevladinih organizacija jugoistočne Evrope – CIVIS.

Asocijaciju CIVIS osnovali su predstavnici nevladinih organizacija iz Srbije i jugoistočne Evrope 4. juna 2007. godine.

S obzirom na činjenicu da nije postojalo zajedničko tijelo ili organizacija koja bi zastupala interese i položaj nevladinih organizacija iz jugoistočne Evrope,

Asocijacija CIVIS dobila je, ubrzo po osnivanju, status člana Konferencije međunarodnih nevladinih organizacija Savjeta Evrope.

Njegovo trenutno bogatstvo nije poznato, ali je evidentno da se nalazi među pet najbogatiji Srba u dijaspori.

Milan Mandarić

Milan Mandarićm, rođen  je 1938. u Gospiću, a djetinjstvo je proveo u Novom Sadu.

Jedan je od najuspješnijih poslovnih ljudi u SAD i Velikoj Britaniji. Pored toga što je vlasnik fabrike elektronskih čipova u Kaliforniji i član uprave nekoliko banaka, dugačka je lista fudbalskih klubova kojima je trgovao ovaj biznismen: Šarlroa, pa Nica, Portsmut, Lester Siti i na kraju Šefild Venzdej.

Planirao je da kupi FK Crvena zvezda i FK Vojvodina, ali odustao je od te ideje jer „u Srbiji ne postoje normalni uslovi za biznis“.

Po procjenama, trenutno Mandarićevo bogatstvo dostiže dvije milijarde funti, ali nisu poznati tačni podaci o njegovim svim poslovanjima.

Gastarbajteri štede veliki novac u Srbiji

Građani Srbije bankama su za posljednjih 14 godina povjerili oko 8,4 milijarde evra, iako sa prosječnom platom od 370 evra jedva mogu da prežive mjesec. Uz to, analitičari procjenjuju da je kod kuće u slamaricama još oko 1,5 do dvije milijarde evra.

S obzirom na nizak standard, mnogi se pitaju ko je mogao da uštedi toliki novac i ko i dalje štedi, a da se, na primjer, samo za struju duguje milijarda dinara. Odgovor je, naravno, gastarbajteri.

(NN, 24sata.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender