30. 11. 2020.
Kosovo skinulo zvjezdicu: Umjesto fusnote pominje se Republika Kosovo

Kosovo skinulo zvjezdicu: Umjesto fusnote pominje se Republika Kosovo

Kosovo skinulo zvjezdicu: Umjesto fusnote pominje se Republika Kosovo

Priština je na mala vrata izmijenila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala sa Evropskom unijom kao Kosovo sa zvjezdicom.

Na sjednici parlamenta u ponedjeljak, na kojoj se ratifikovao ovaj sporazum, “progurali” su i amandman u kome se umjesto fusnote i zvjezdice pominje “Republika Kosovo”!

Kako je “Večernjim novostima” objasnila Jasmina Živković, potpredsjednica parlamenta KiM iz redova “Srpske”, tekst sporazuma sa EU ne može da se mijenja na ovaj način, pa je sporna prepravka zakona, praktično, ostala da lebdi u vazduhu.

“Taj amandman ne može da postane dio sporazuma i mi smo glasali za tekst kakav je potpisan sa EU, bez ovog dodatka. U njemu se u tački 5 kaže da je Priština obavezna da sprovodi sve dogovore iz dijaloga sa Beogradom, što je za nas ključno. Ukoliko bi došlo do opstrukcije tih dogovora, SSP bi mogao da se suspenduje”, kaže ona.

Poslanici Liste “Srpska” bili su uzdržani kad se glasalo o ovom amandmanu, ali je on dobio većinu.

Na kraju je SSP ratifikovan sa 86 glasova, a prema riječima Slavka Simića, šefa poslaničke grupe “Srpska”, poslanici ove liste su ga podržali jer će omogućiti čvršće ekonomske veze sa EU:

“Odluku da glasamo za SSP donijeli smo poslije konsultacija sa koalicionim partnerima i garancija da neće donositi nikakve jednostrane odluke mimo dogovora u Briselu i saglasnosti sa EU”, rekla je Jasmina Živković.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u ponedjeljak je naveo da se u članu 2 tog dokumenta eksplicitno navodi da EU i njene članice tim dokumentom ne priznaju Kosovo.

“Nijedan od uslova, dijelova teksta ili definicija iz Sporazuma, uključujući i priloge, ne predstavljaju priznavanje Kosova od EU kao nezavisne države”, citirao je Đurić ovaj članak.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender