24. 11. 2020.
Vučić i ministri stigli u Sarajevo

Vučić i ministri stigli u Sarajevo

Vučić u Sarajevu: Regionu je dosta ratovanja

Delegacija je doputovala specijalnim letom uz velike mjere obezbjeđenja koje su preduzete zbog ove posjete.

Predstavnike Vlade Srbije na Aerodromu Sarajevo dočekala je delegacija BiH, koju je predvodio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

U obraćanju novinarima, Vučić je rekao da je regionu dosta ratovanja i da je siguran da će se razumnim i racionalnim ponašanjem prevazići i migrantska kriza i svi drugi problemi na ovom prostoru.

“Razumijem brigu Merkelove, ona je uvijek pokazivala tu brigu, mi smo je razumjeli, ali smo svi siti ratovanja na ovom prostoru i daćemo sve od sebe ne samo da održimo mir i stabilnost u regionu, već da i naši ekonomski i i ukupni odnosi napreduju i budu mnogo bolji”, rekao je Vučić.

Prethodno, njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost izbijanja novog rata na Balkanu u slučaju da njena zemlja zatvori granice za izbjeglice.

Prema njenim riječima, danas na Zapadnom Balkanu postoje ponovo takve tenzije da je zamolila nedavno da se održi konferencija o zapadno-balkanskoj ruti.

Premijer Srbije je izrazio uverenje da će zvaničnici u regionu razumnim i racionalnim ponašanjem i “tu vrste krize koja nije laka za sve nas moći bez velikih problema da prevaziđemo”.

“Očekujem da bude sve uspješno i da još jedan list u tom herbarijumu dobrih stvari postavimo i da obezbijedimo bolju budućnost za ljude u Srbiji i BiH”, rekao je Vučić o očekivanjima od sutrašnje sjednice.

Ispred hotela “Evropa” u Baščaršiji gdje je počeo prijem za članove Vlade Srbije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, čiji je domaćin Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, primjetan je veliki broj policijaca koji obezbjeđuju delegaciju Srbije.

U Sarajevu su, kako je ranije saopštila Direkacija za korodinaciju policijskih tijela u BiH, preduzete sve mjere u cilju kreiranja sigurnosnog ambijenta kako bi posjeta delegacije Srbije protekla na najbezbjedniji način.

Savjet ministara BiH i Vlada Srbije potpisaće sutra četiri protokola – o traženju nestalih lica, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i o saradnji u oblasti telekomunikacija. Јedna od tema razgovora je i izgradnja pruge Sarajevo – Beograd.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender