02. 12. 2020.
Akcija u Banjaluci: Kafa bez predrasuda

Akcija u Banjaluci: Kafa bez predrasuda

Akcija u Banjaluci: Kafa bez predrasuda

U kafićima gdje se može popiti “Kafa bez predrasuda” na stolicama su točkovi, a na stolovima povezi za oči koje građani mogu koristiti i na taj način bar donekle osjetiti kako je živjeti u mraku i biti slijepa osoba.

Ovu akciju provodi Helsinški parlament građana Banjaluke u saradnji sa JU Specijalnom bibliotekom za slijepe i slabovidne osobe RS u okviru Projekta IN koji se realizuje od 2013. godine sa ciljem ravnopravne integracije osoba sa invaliditetom u društvene procese na cijeloj teritoriji BiH.

“U okviru Projekta IN smo proveli i provodimo niz uličnih akcija i performansa, jedna od njih je i ‘Kafa bez predrasuda’. Želja nam je da podstaknemo ljude da razmisle bar na koji trenutak o osobama s invaliditetom, da uvide da i oni postoje i da se svaki dan susreću s različitim preprekama koje mi prevazilazimo bez problema”, pojašnjava Mladen Protić koordinator projekta IN.

Reakcije Banjalučana na “Kafu bez predrasuda” su podijeljene. Dok jedan dio građana zbog sujevjerja nije želio sjedati u ove stolice, drugima nije bio problem ni sjedati ni stavljati poveze na oči.

Protić dodaje da je svaka reakcija, bila ona pozitivna ili negativna, prouzrokovala ono što je i glavni cilj ove ulične akcije, a to je da svi barem na trenutak razmislimo o osobama s invaliditetom.

(ATV/Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender