15. 06. 2021.
Izetbegović i Vučić u istom studiju: Malo o ratu, malo o miru

Izetbegović i Vučić u istom studiju: Malo o ratu, malo o miru

Izetbegović i Vučić u istom studiju: Malo o ratu, malo o miru

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je večeras da se sukob u regionu može desiti ako jedna grupa na Balkanu umisli da ima pravo koje se sudara sa pravom druge grupe i istakao da se “sudar dva prava rješava ratom”.

“Ako budemo imali referendum koji najavljuje SNSD i Milorad Dodik, ako misle da olovkom naprave otcjepljenje koje nisu uspjeli tenkovima, tada se ne zna koga mogu uvući u tu spiralu. Bitno je da idemo ka pomirenju”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović smatra da je njemački kancelar Angela Merkel pretjerala sa izjavom da bi na Balkanu moglo doći do novih sukoba ukoliko zemlje EU zatvore granice zbog migrantske krize.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, kao što njemu nije bilo teško reći da Srbija priznaje teritorijalni integritet BiH, tako Izetbegović i drugi treba da kažu da će Republika Srpska postojati, kako bi je umirili.

“Neki maštaju da Republiku Srpsku olovkom precrtaju, kao što neki maštaju da olovkom mogu precrtati BiH”, rekao je Vučić, gostujući na Televiziji “N1” zajedno sa Izetbegovićem.

Na ovu konstataciju Vučića, Izetbegović je odgovorio da je “prije 15 godina rekao da neće ukidati Republiku Srpsku, niti će oni ukinuti BiH”.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija priznati nezavisnost Republike Srpske, Vučić je rekao da je najveći interes Srbije stabilnost.

“Kako bi gradili odnose sa Bošnjacima ako bi rekli da BiH više ne postoji. Moja obaveza je da štitim interese srpskog naroda i to Srbija garantuje Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Vučić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender