23. 11. 2020.
Poruke Vučića i Zvizdića: Raditi na miru, saradnji i stabilnosti

Poruke Vučića i Zvizdića: Raditi na miru, saradnji i stabilnosti

Poruke Vučića i Zvizdića: Raditi na miru, saradnji i stabilnosti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakali su na konferenciji za novinare nakon sjednice da BiH i Srbija jedna drugoj predstavljaju jedne od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Zvizdić je rekao da obje zemlje mogu da budu kičma ekonomskog razvoja zapadnog Balkana i najvažniji faktor stabilnosti.

“Obje zemlje mogu da budu balkanski ekonomski tigrovi”, istakao je Zvizdić.

Vučić je naglasio da BiH i Srbija hoće da sarađuju i grade dobre donose zato što to one žele, a ne zato što to hoće neko drugi da čuje.

“Saradnja Srba, Hrvata i Bošnjaka ključ je napretka Balkana. Srbija i BiH biće kostur razvoja ovog dijela Balkana”, poručio je Vučić.

On je rekao da je BiH jedan od tri najvažnija partnera Srbiji, da međusobna trgovinska razmjena kontantno raste i dodao da je sve veći broj investitora iz obje zemlje koji žele da ulažu.

Vučić je istakao da Srbija i BiH hoće da grade dobre odnose zato što to one žele, a ne zbog toga šta će neko da misli o tome.

“Hoćemo da Srbija i BiH imaju najbolje odnose, a ne zato što to neko drugi voli da čuje. Baš nas briga šta će drugi da kažu o tome”, poručio je Vučić.

Prema njegovim riječima, poruka današnje zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije jeste zajedničko rješavanje problema, razumijevanje, nacionalni pristup budućnosti i suprotstavljanje svemu što je mržnja.

Vučić očekuje da će tek naredne sjednice da donesu konkretnije rezultate.

Naglašavajući da BiH i Srbija jedni drugima postaju sve važniji, Vučić je rekao da je BiH za Srbiju jedan od tri najvažnija partnera.

“Srbija će se istovremeno boriti da BiH bude prvi trgovinski partner. Mislim da će Srbija i BiH biti motor razvoja ne samo ovog dela Balkana. Procene rasta u 2016. i 2017. godini u obe zemlje pokazuju da je on znatno veći nego što je to predviđeno u EU”, naveo je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije naveo je da je spoljnotrgovinska razmjena BiH i Srbije u 2014. godini bila veća za 10,2 u odnosu na 2013. godinu, a da je u prvih šest mjeseci ove godine veća za 9,4 odsto u odnosu na 2014. godinu.

“Naša trgovinska razmena napreduje iz dana u dan i prvi put imamo veći broj investitora s obe strane Drine zainteresovanih za ulaganja i u Srbiju i u BiH. Mislim da će taj trend biti nastavljen”, istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, na današnjoj zajedničkoj sjednici bilo je riječi o želji Srbije da ljudi iz BHMAK-a rade na deminiranju aerodroma u Sjenici, te o školovanju 15 oficira Oružanih snaga BiH na Vojnoj akademiji u Beogradu.

“Razgovarali smo i o izgradnji 110-kilovoltnog dalekovoda LJubovija – Bratunac – Srebrenica, o putnoj mreži Sarajevo – Višegrad – Užice i od Bijeljine ka Kuzminu. Svi putevi koji spajaju Srbiju i BiH veoma su loši i moraju da budu bolji”, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o poplavljenim teritorijama na strani BiH prilikom izgradnje hidrocentrala na Drini, posebno u području Srebrenice, i kako da nanesena šteta bude nadoknađena. On je potvrdio da je bilo riječi i o zaprečavanju 13 švercerskih kanala između dvije zemlje, te o saradnji u zdravstvu.

“U svim oblastima možemo mnogo toga zajednički da uradimo što bi bilo od koristi za građane obe zemlje”, tvrdi Vučić.

On očekuje da Zvizdić prije kraja godine bude gost u Srbiji.

Vučić je najavio da će Srbija ponuditi izgradnju pojedinih objekata u Srebrenici i novac koji nije mali.

“Obezbedićemo i prisustvo pojedinih privatnih investitora koji će dati značajan doprinos za razvoj te opštine”, naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Srbija ne nabavlja nikakvo ofanzivno oružje.

“Ne planiramo i ni na kraj pameti nam nije da bilo koga, bilo gde i bilo kada napadamo. Imamo samo jednu obavezu, da zaštitimo građana Srbije. Ono što nabavljamo i što planiramo da nabavimo isključivo je defanzivno oružje. Mi smo spremni i da o ovom pitanju najtešnje sarađujemo sa BiH”, rekao je Vučić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da je zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, koja je održana u Sarajevu, odraz i simbolika zajedničkih težnji za jačanjem i proširenjem dobrosusjedske i regionalne saradnje, kao i međusobnih političkih, ekonomskih, kulturnih, sportskih i drugih prijateljskih odnosa između BiH i Srbije.

Zvizdić je na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice rekao da je danas u Sarajevu razgovarano i o zajedničkim projektima u oblasti putne, energetske i transportne infrastrukture u Srbiji i BiH.

Prema njegovim riječima, među važnijim zajedničkim projektima naći će se izgradnja željezničke pruge Beograd – Sarajevo, kao i drugi projekti koji treba da obezbijede bolju prohodnost i kretanje ljudi, robe i kapitala između BiH i Srbije.

“BiH i Srbija jedna drugoj predstavljaju jedne od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, tim prije jer obim naše spoljnotrgovinske razmjene konstantno raste”, naveo je Zvizdić.

On je dodao da zajednička sjednica ima i značajnu simboliku, koja se odnosi na regionalnu saradnju BiH i Srbije, uključujući i susjedne države, pogotovo što danas postoje određeni strahovi u Evropi za budućnost zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa izbjegličkom krizom u EU i regionu, Zvizdić je ocijenio da se trenutno stanje može dodatno zakomplikovati zbog neadekvatnih smještajnih i drugih kapaciteta za prihvat migranata u regionu.

“Mi obično govorimo o eventualnom i privremenom prihvatu nekoliko desetina hiljada ljudi, a već smo svjedoci da se te brojke u širim razmjerama kreću od nekoliko stotina hiljada migranata koji hrle ka Evropi. To bi zaista mogao da bude veoma kompleksan problem za BiH i susjedne države i mogao bi podići tenzije u regionu”, rekao je Zvizdić.

On je odbacio mogućnost nekih drugih sukoba među državama i narodima u regionu.

“Na prvom mjestu nama je sada stabilnost, zatim dalji prosperitet i ekonomski razvoj kao preduslov za relaksaciju međusobnih političkih odnosa, a održavanje ovih zajedničkih sjednica, kojih će biti još u budućnosti, sigurno je pravi put za realizaciju naših zajedničkih ideja i projekata”, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, izvoz BiH u Srbiju u narednom periodu premašiće obim od 400 miliona evra, a s druge strane, izvoz Srbije u BiH biće oko 700 miliona evra. On procjenjuje da će rast BDP-a u BiH do kraja godine iznositi tri, a u Srbiji dva odsto i da će taj pozitivan trend i dalje rasti.

On je najavio da će insistirati i na održavanju zajedničkih sjednica Savjeta ministara BiH sa vladama Hrvatske i Crne Gore, radi bolje regionalne saradnje, kao i efikasnijeg rješavanja spornih pitanja ili međusobnih nesuglasica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender