27. 11. 2020.
Akcija CJB Banja Luka: “Stop nasilju u porodici – Ne trpi! Prijavi nasilje!”

Akcija CJB Banja Luka: “Stop nasilju u porodici – Ne trpi! Prijavi nasilje!”

Akcija CJB Banja Luka: “Stop nasilju u porodici – Ne trpi! Prijavi nasilje!”

Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović je podsjetila da je na području koje pokriva CJB Banjaluka za devet mjeseci ove godine evidentirano 76 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, što je za 23 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Prema njenim riječima, policija je od ukupnog broja nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici nadležnim tužilaštvima podnijela 75 izvještaja.

U periodu od januara do septembra ove godine evidentirano je i 386 prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, što je za 22,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada je evidentirano 497 prekršaja.

Ukupan broj procesuiranih počinilaca nasilja u porodici je 431, od kojih su 52 žene, ističu iz policije.

“Kampanja ‘Stop nasilju u porodici – Ne trpi! Prijavi nasilje!’ realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u saradnji sa ICITAP programom u BiH”, rekao je inspektor Sektora policije u CJB Banjaluka Radenko Stakić.

On je istakao da ovu kampanju u centru Banjaluke sprovode pripadnici uniformisane policije, zajedno sa predstavnicima kriminalističke policije CJB Banjaluka, koji su kroz razgovor i podjelu informativno-edukativnog materijala, edukovati građane ovog grada o krivičnom djelu i prekršaju nasilja u porodici, kao i postupanju policije i drugih nadležnih organa nakon primanja prijave radi zaštite žrtve i sprečavanja daljeg nasilja u porodici.

“Cilj ove kampanje jeste da se građani upoznaju šta je to nasilje u porodici, i ako ga ima da to prijave policiji”, rekao je Stakić.

Promotivni materijal dijeljen je od 11.00 do 13.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender