05. 12. 2020.
Blokiran instragram profil ”Ne člastvu Kosova u Unesku”

Blokiran instragram profil ”Ne člastvu Kosova u Unesku”

Blokiran instragram profil ”Ne člastvu Kosova u Unesku”

Kako je rekao Nemanja Bišševac, jedan od studenata koji vode ovu kancelariju, profil na Instagramu im je ugaššen uz objaššnjenje da su postavljali slike uznemirujućeg sadržžaja.

– “Rečeno nam je da postavljamo slike koje su uznemirujuće, a mi smo samo postavili istinu – paljenje srpskih crkava i manastira, svetinja, unišštavanje spomenika, grobnica i tako dalje – kazao je Bišševac.

U okviru kampanje “Ne članstvu Kosova u Unesku” koju vodi studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici, za nedjelju dana prikupljeno je 130.000 potpisa online peticije na društvenim mrežama.

Bišševac je u izjavi Tanjugu rekao da im je cilj da prikupe 200.000 potpisa do 9. novembra, kada se očekuje glasanje o prijedlogu za članstvo Kosova u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije.
“
– Trudimo se na svim drušštvenim mrežžama da aktiviramo ljude da potpšišu peticiju – rekao je Bišševac.

Onlajn peticija, dijeljenje slika i video-materijala po drušštvenim mrežžama je samo dio aktivnosti u sklopu studentske borbe protiv prijema Kosova u Unesko pa su tako studenti iz ove kancelarije preduzeli i konkretnije korake – uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima delegacija Uneska, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH, kojima su slali pismo i svjedočanstava o stradanju srpske kulturne baštine na KiM.

On je rekao da odgovore jošš nisu dobili, ali da su na primer neki mediji u Keniji prenijeli vijest o akciji studenata protiv prijem Kosova u Unesko, jer su se pored ambasada studenti obraćali i medijima u držžavama koje će glasati na Generalnoj konferenciji Uneska.

Studentska kancelarija koja vodi kampanju “„Ne članstvu Kosova u Unesko” u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 29.oktobra.

Kancelariju vode studenti Univerziteta u Prišštini sa privremenim sjedišštem u Kosovskoj Mitrovici, a pridružžili su im se i studenti univerziteta u centralnoj Srbiji, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender