25. 11. 2020.
Česma: Nakon godina poplava i obećanja postavljen kamen temeljac za jedan most (FOTO)

Česma: Nakon godina poplava i obećanja postavljen kamen temeljac za jedan most (FOTO)

Česma: Nakon godina poplava i obećanja postavljen kamen temeljac za jedan most (FOTO)

Vrijednost radova za izgradnju mosta je 1,743 miliona KM, a rok za završetak radova je godinu dana.

Novi most biće izgrađen oko 15 metara nizvodno od postojećeg koji je pretrpio štetu u prošlogodišnjim poplavama, a gradnja će se finansirati kreditnim sredstvima Svjetske banke. Projekat provode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata i grad Banjaluka, izvođač radova je preduzeće “Prijedorputevi”.

Česma_most_kontakt 2

”Ovo će biti najkraća veza do centra grada, naše Česme. Ostaje još da se radi u Česmi. Mi smo u Česmu ušli prije 15-ak godina sa novim idejama, a znate da je ovde bilo sve zatvoreno i da je život bio stao. Do prije 15-ak godina ovde su važili drugi planski akti , bilo je zabranjeno bilo šta raditi – da ne kažem i živjeti”, rekao je Gavranović u obraćanju prisutnim građanima i novinarima.

Premijerka Cvijanović је naglasila da je vlada dobila pohvale međunarodnih partnera zbog programa oporavka od poplava.

“Naša opredijeljenost je da ravnomijerno razvijamo ne samo sve dijelove grada Banjaluka, nego i sve dijelove Srpske, a među prioritetima su projekti koji se odnose na saniranje teških posljedica prošlogodišnjih poplava”, poručila je Cvijanovićeva.

Početak gradnje ulio je bar malo nade stanovnicima ovog naselja da će uskoro moći lakše dolaziti do centra grada. Most preko Vrbanje oštećen je u velikim poplavama 2014. godine i od tada je preko njega zabranjen saobraćaj za kamione i autobuse, pa je Česma jedino gradsko naselje čiji stanovnici na gradskoj liniji presjedaju iz autobusa u autobus.

Česma_most_kontakt 3

Gradnja mosta i obnova pristupne saobraćajnice očekivala se odmah nakon poplava, ali ispostavilo se da je Česma morala pričekati i godišnjicu nepogode i još nekoliko mjeseci da dočeka kamen temeljac. U februaru se govorilo da će se graditi u aprilu, a u septembru ”da će početi za deset dana”.

Grad nije imao novca za most pa se ustvari čekalo ko će i na koji način preuzeti kredit Svjetske banke kojim se most preko Vrbanje gradi. Gradska skupština je na proljeće donijela odluku da se Banjaluka kreditno zaduži na period od 25 godina, uz kamatanu stopu 1,25 dosto na godišnjem nivou, i to po programu hitnog oporavka od poplava u iznosu od 2.464.200 KM, а to su sredstva za gradnju mosta i rekonstrukciju Ulice Veljka Mlađenovića, od Ulice Ada prema Česmi.

Česma_most_kontakt 5

U istoj prošlogodišnjoj poplavi uništen je most preko Vrbasa kod fabrike Vitaminka.

Neposredno nakon poplava, ali i godinama prije toga, iz ovog naselja su tražili da se baš na Vrbasu napravi most koji bi Česmu na najbolji način povezao sa čvorištem kod velike pijace, “Lesnine” i dalje prema centru. I sadašnji i bivši gradonačelnik taj most su obećavali u svojim predizbornim kampanjama. Međutim, kada se zbog rušenja pomenutog visećeg mosta stvarno ukazala potreba da se most napravi, saznali smo da taj most nije u nadležnosti grada već Republike, tj. Puteva RS jer bi bio dio magistralnог, a ne lokanоg puta.

20151105_112316

Većina mještana Česme nije se složila sa ovakvim objašnjenjima, održani su zborovi građana, potpisivana peticija i insistirano je da se gradi taj most.

Grad je ipak ostao pri svom riješenju i danas je konačno položen kamen temeljac pred nekoliko desetina stanovnika naselja, koji se iskreno nadaju da će se ispuniti riječi voditelja današnjeg programa polaganja kamena temeljca, koji je rekao: ”vidimo se za godinu dana!”

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender