02. 12. 2020.
Patrijarh Irinej služio moleban za prestanak nevremena

Patrijarh Irinej služio moleban za prestanak nevremena

Patrijarh Irinej: Dogovor je politički orijentir za budućnost

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je na današnjem sastanku velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i najviših zvaničnika Republike Srpske u Bijeljini razgovarano o aktuelnim problemima i da je izneseno mišljenje da zaključci sa ovog skupa budu orijentir za buduće djelovanje.

„Razgovorali smo onako kako to priliči onima koji predstavljaju narod i onima koji predstavljaju Crkvu. Mislim da smo dovoljno sagledali i da smo dovoljno razgovarali o svim tim problemima i to će biti jedan orijentir u našem životu i u našem ponašanju danas i ubuduće“, naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej rekao je novinarima da su danas predstavnici SPC došli da razgovaraju sa predstavnicima Republike Srpske o nekim aktuelnim problemima koji su prisutni u našem vremenu, da kažu mišljenje Crkve o tim pitanjima i da čuju šta predstavnici vlasti Republike Srpske misle o tim problemima.

„Došli smo da čujemo na koji način i kako da se kao narod, kao Crkva i kao Republika Srpska postavimo prema tim problemima koji su prisutni u našem vremenu i našem životu“, rekao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je izrazio zadovoljstvo što je danas u Bijeljini i Republici Srpskoj. „Više puta sam dolazio sa puno radosti u duši kada sam među svojima i među svojim narodom“, rekao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda razgovarali su danas u Bijeljini sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem, srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem o aktulenim problemima u Srpskoj i Srbiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je predstavnicima Sinoda i naglasio da je na današnjem sastanku zaključeno da se mora češće razgovarati na svim nivoima poličkih struktura, kao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i drugim vjerskim zajednicama.

“Bila je ovo prilika da naglasimo potrebu za jedinstvom i međusobnim uvažavanjam, da se iz političkog govora i razgovora izbaci isključivost, a pogotovo elementi bilo kakvog nipodaštavanja”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da je poruka sa ovog sastanka da dogovor kuću gradi, naglasivši da je Republika Srpska “važnija od svih nas”.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ovo bio dobar i koristan razgovor na kojem je iznesen jasan stav SPC da se neće miješati u ugovor BiH i Islamske vjerske zajednice. On je dodao da je rječnik kojim se političke razlike iskazuju potrebno svesti u tolerantniji okvir.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ocijenio je da je ovo bio dobar sastanak na kojem je dogovoreno da budu uvažavane institucije i funkcije i da u komunikaciji prestane korištenje jezika koji izaziva tenzije.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender