04. 12. 2020.
Ulica Starine Novaka: Zbog krađe pet hiljada litara vode dnevno, 20 ulaza bez grijanja

Ulica Starine Novaka: Zbog krađe pet hiljada litara vode dnevno, 20 ulaza bez grijanja

Ulica Starine Novaka: Zbog krađe pet hiljada litara vode dnevno, 20 ulaza bez grijanja

Na tri broja u Ulici Starine Novaka, otkriveni su spojevi koji su toplu vodu iz sistema ispuštali u kanalizaciju, te na taj način obezbjeđivali konstantan dotok vrele vode, a uprkos detektivskim naporima radnika „Toplane” i uviđaju koji je vršila policija, “majstori” još nisu pronađeni, piše Press.

Ogroman gubitak

Crijeva su instalirana na kontrolnim tačkama koje se nalaze u stubištima, pa je to mogao da uradi bilo ko od stanara, a kako kažu u „Toplani”, od početka sezone trajali su pokušaji da se ustanovi na kojim tačkama dolazi do gubitaka, jer je riječ o jednoj od najvećih podstanica u cijelom sistemu.

“Primijetili smo ogromne gubitke na mreži, a ustanovili smo i da ispuštanje počinje oko 14 časova svaki dan. Dešavalo se da ispuštanje prestane kada se pojavimo u uniformama i službenim vozilima „Toplane”, što znači da je neko pratio kada dolazimo. Trebalo je mnogo vremena da se uopšte ustanovi na kojim tačkama dolazi do gubitaka, jer je podstanica ogromna, iz nje se toplom vodom snabdijeva veliki broj zgrada. Na kraju smo pronašli ovakve instalacije na brojevima 6, 8 i 10 u Ulici Starine Novaka, gdje je gumena cijev spojena na sistem i kojom se voda ispušta u kanalizaciju”, kaže Dragan Marlov, šef rejona C.

“Inženjersko rješenje”

Zbog ovih “zahvata”, gornji spratovi u 20 ulaza bili su od početka sezone često bez vode i bez bilo kakvog grijanja. U „Toplani” kažu da im građani nisu vjerovali da je nešto takvo moguće i da ispuštanje vode može biti razlog slabog ili nepostojećeg grijanja, jer većina pod “ispuštanjem vode” smatra ozračivanje radijatora pomoću ventila, dok na ovakvo “inženjersko rješenje” niko nije ni pomišljao.

“Postavili smo obavještenja na ulaze, obavijestili građane da neko ispušta vodu, međutim, toliko je vode ispuštano da je problema sa grijanjem bilo u 20 ulaza. Zbog ovog smo od početka sezone morali uključiti duple pumpe, trošiti dvostruko više struje i opet nije bilo moguće stalno nadoknađivati gubitke na mreži. Problem je i što može da se radi o bilo kome, teško je utvrditi ko bi mogao biti počinilac, ali činjenica je da je veliki broj ljudi ispaštao i imao loše grijanje zbog ovog”, kaže Radenko Šešić, radnik na ovom rejonu.

Prema nezvaničnim podacima, šteta nastala ovim “zahvatom” na sistemu, procjenjuje se na oko 600.000 maraka, a u „Toplani” kažu da su i ranije imali sličnih problema, ali se uglavnom dešavalo da stanari to rade u svojim stanovima, a vodu ispuštaju u kade i WC šolje.

Posao za iskusnog stručnjaka

I stanari u ovim zgradama bili su zatečeni posjetom komunalne policije, pripadnika policije i ekipe iz „Toplane”. Sve što im je poznato, jeste da već mjesec dana imaju veoma loše grijanje, ali su uglavnom smatrali da je riječ o propustima „Toplane”, kvarovima na starom toplovodu ili sličnim problemima.

Teško je uopšte pojmiti kako je to nekom palo na pamet, jer meni je kao laiku i dalje nejasno kako se na taj način moglo obezbijediti bolje grijanje za pojedinca. Valjda bi trebalo da se radi o nekom stručnijem i nekom ko se razumije u princip samog rada sistema, jer malo ko bi se sjetio ili usudio da nešto takvo napravi i još da ostane neotkriven mjesec dana”, kaže jedan od stanara u Ulici Starine Novaka.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender