30. 11. 2020.
Banjalučki Univerzitet obilježava 40 godina rada

Banjalučki Univerzitet obilježava 40 godina rada

Banjalučki Univerzitet obilježava 40 godina rada

U Banjaluci će danas biti održana svečana akademija povodom četiri decenije rada banjalučkog Univerziteta na kojoj će premijerno biti prikazan film o ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Svečanosti će, između ostalih prisustvovati, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ministar uprave, lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

U okviru obilježavanja jubileja objavljena je i monografija u kojoj je predstavljeno ono što je urađeno tokom 40 godina rada ove visokoškolske ustanove.

U ovom izuzetno vrijednom izdanju poseban akcenat stavljen je i na sadašnje stanje, odnosno predstavljeno je ono što odlikuje rad Univerziteta u oblasti nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada, međunarodne i međuuniverzitetske saradnje, te studentskog života. Monografija “40 godina Univerziteta u Banjaluci” predstavljena je na ovogodišnjem 60. Beogradskom sajmu knjiga.

Obilježavanje jubileja počelo je juče kada je održana konferencija za novinare. Služen je parastos, a i položeni su vijenci na spomen-ploču studentima i radnicima Univerziteta poginulim u proteklom ratu.

Rektor Univerziteta Stanko Stanić je, povodom 40 godina rada Univerziteta, rekao da je ova visokoškolska ustanova kvantitativno uvećana do potrebne mjere i da na njoj studira 50 odsto ukupnog broja studenata u Republici Srpskoj.

On je istakao da će ključni zadatak Univerziteta u Banjaluci u narednom periodu biti kvalitativno jačanje nastavnog procesa, u okviru kojeg se mora posvetiti veća pažnja stručnoj praksi i jačanju istraživačke veze sa privredom.

Univerzitet u Banjaluci uključen je u Tempus projekte EU, program “Erazmus plus”, a sarađuje sa stranim predavačima i ambasadama nekoliko država u BiH i međunarodnim organizacijama.

“Na osnovu programa akademske razmjene i zahvaljujući saradnji sa više od 200 visokoškolskih ustanova u svijetu, mogli smo da pošaljemo naše profesore i studente, pa i administrativno osoblje na druge univerzitete da bismo njihova znanja i iskustva primijenili i na našem”, rekla je prorektor Univerziteta za međunarodnu saradnju Valerija Šaula.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine. Prilikom osnivanja u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta: Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski i tri više škole.

U sastavu Univerziteta danas je 16 fakulteta na kojima se izvodi 55 studijskih programa. Trenutno na Univerzitetu studira 20.000 studenata, kojima nastavu izvodi 1050 nastavnika i saradnika. Do sada je na Univerzitetu u Banjaluci diplomiralo više od 26.000 studenata, magistarske studije je završilo 1.150 kandidata, dok je doktorske disertacije odbranilo 482 doktora nauka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender