27. 11. 2020.
Bolesne šale “Šarli Ebdoa” na račun ruskih žrtava

Bolesne šale “Šarli Ebdoa” na račun ruskih žrtava

Bolesne šale “Šarli Ebdoa” na račun ruskih žrtava

Francuski satirični magazin “Šarli Ebdo” na svojim stranicama je objavio karikature za katastrofu ruskog aviona Airbus A321 na Sinajskom poluostrvu, kada su poginule 224 osobe.

Na prvoj karikaturi su naslikani putnici aviona i njegovi ostaci koji lete u glave terorista. Potpis ispod nje glasi: “Ruska avijacija je pojačala bombardovanja”.

Na drugoj slici je lobanja među ostacima aviona i tijelima putnika koja govori o opasnosti letova sa ruskim lou-kost kompanijama.

Komentarišući televiziji Ren TV postupak francuskog lista, član Savjeta Federacije za međunarodne poslove Igor Morozov ocijenio ih je kao ruganje na sjećanje na žrtve nesreće.

“To je bogohuljenje i ruganje na sjećanje na one koji su postali žrtve te nesreće. To se ne može dozvoliti nekim medijima i listovima bez obzira u kojoj formi i u kojem žanru su oni specijalizovani”, naglasio je Morozov.

Po njegovim riječima, potrebno je u okviru međuparlamentarnih razgovora izraditi zakon kojim se zabranjuje ruganje na ovakve tragedije u medijima.

“Rugati se nad nesrećom koja se dogodila na Sinaju je nedopustivo. Želja lista da bude originalan prosto šokira. Teško se sjećaš tragedije koja se dogodila u januaru 2015. godine u samom listu. Čini mi se da novinari sami provociraju nasilne akcije”, izjavio je član Savjeta Federacije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender