05. 12. 2020.
Ešdaun: Rusija podstiče izlazak RS iz BiH

Ešdaun: Rusija podstiče izlazak RS iz BiH

Dodik: Ešdaun se obogatio na kršenju Dejtonskog sporazuma

Komentarišući današnju izjavu bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna da je referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, koji je najavila Republika Srpska, jedna od “najvećih prijetnji mirovnom sporazumu i razvoju BiH”, Dodik je rekao da je “Ešdaun najviše kršio Dejtonski sporazum i zaradio nekoliko miliona evra na tome”.

On je naveo da Ešdaun zbog toga nikada neće politički i pravno odgovarati zato što iza njega stoje velike sile, te da je dobio “dobru apanažu” da danas dođe u Sarajevo.

Dodik je ponovio da referendum nije prijetnja miru, već je riječ o demokratskom izražavanju volje naroda.

“Republika Srpska nema namjeru da referendumom krši mir i odbacuje paušalne prijetnje da će on biti ugrožen sprovođenjem ovog mehanizma”, kaže Dodik.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je potrebno stabilizovati političku scenu u Srpskoj.

“Stabilizovaćemo je tako da neće biti diskvalifikacionih ocjena onih koji su grubo kršili institucionalni potencijal. Treba uvažavati snagu institucija Srpske, ali isto tako i i one koji na nivou BiH zastupaju Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je naveo da je ovo preduslov za dodatnu saradnju i razgovore.

“Neophodno je da Vlada Republike Srpske i ministri iz Srpske u Savjetu ministara BiH dogovaraju određena pitanja koja su važna za Republiku Srpsku”, naglasio je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender