30. 11. 2020.
Papa planirao atentat na Hitlera

Papa planirao atentat na Hitlera

Papa planirao atentat na Hitlera

Zbog nedostatka volje da osudi nacističke ratne zločine, papa Pio XII. u pojedinim je krugovima bio nazivan „Hitlerov papa“, no navodno je cijelo vrijeme pokušavao nagovoriti njemačke agitatore da Fuhrera iznutra maknu s vlasti, tvrdi u svojoj novoj knjizi „Crkva špijuna“, istoričar Mark Riebling.

Piova šutnja oko zločina koje je naređivao Hitler, zapravo je bila krinka dok je pokušavao pomoći njemačkom pokretu otpora, smatra istoričar, piše Daily Mail.

U knjizi se nalaze detalji tajnih razgovora Pia XII sa saradnicima u nadi da se osigura način uklanjanja Hitlera s vlasti, bez krvoprolića. Međutim, planovi nikada nisu urodili plodom, zbog kombinacije nervoznih urotnika, stranih sila koje Pio nije moglo uvjeriti i Hitlerove sposobnosti da izmakne svakom pokušaju atentata.

Papa, je smatra Riebling, pomagao u prikrivanju mreže crkvenih špijuna koji su radili na atentatu na Hitlera.

Pio XII. je prema riječima ovog istoričara održavao privid nepristranosti kako bi lakše kovao planove protiv Hitlera, neumoljivog protivnika Katoličke crkve koju je vidio kao prepreku u potpunom prihvatanju nacizma u Njemačkoj. Nacistički vođa rangirao je Katoličku crkvu među najvjerovatnije elemente koji bi mogli biti protiv njega.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender