19. 06. 2021.
DVA SU TOČKA DOVOLJNA: Kako je bilo na biciklističkoj trci kroz Banjaluku (FOTO/VIDEO)

DVA SU TOČKA DOVOLJNA: Kako je bilo na biciklističkoj trci kroz Banjaluku (FOTO/VIDEO)

Šta mislite: Kako voze biciklisti u Banjaluci?

Jedan građanin je na sajtu Gradske uprave predložio da se organizuje kampanju “Biciklisti – vozite propisno!”, jer smatra da se mnogi vozači dvotočkaša ne druže pravila.

Kako kaže, on/a pozdravlja kampanju “Parkiraj pametno, parkiraj propisno” koju je grad nedavno organizovao i predlaže da se ustraje na kažnjavanju, “jer apeli kod nas očigledno ne dopiru do mnogih”.

– Kada su u pitanju biciklisti, nažalost vlada potpuni haos. Većina (čast izuzecima) se kreće trotoarima, parkovima i drugim pješačkim zonama umjesto kolovozom. Mnogi voze izuzetno brzo, “zakače” pješake, djecu, “izleću” na pješačke prelaze pred vozila itd – navodi se poruci.

– Pošto zakonom nije predviđena nikakva obuka niti “polaganje” za vožnju bicikla, očigledno je da mnogi biciklisti i ne znaju gdje i kako mogu da voze – kaže ovaj građanin.

Inače, kako smo ljetos saznali, gradnja novih biciklističkih staza nije u planu u ovoj godini, iako je biciklista sve više, a Banjaluka sa samo oko osam kilometara raspoloživih staza na zadnjem mjestu gradova u regionu. Zagreb ima oko 140 km biciklističkih staza, Novi Sad preko 60 km, Beograd oko 50 km i Sarajevo oko 14 km. Postoji i Studija biciklističkog saobraćaja grada Banjaluka, za koju je izrađena urbanističko-tehnička i projektna dokumentacija koja podrazumijeva izgradnju staza u Karađorđevoj ulici , Bulevaru cara Dušana, Gundulićevoj, Gavre Vučkovića, Majke Jugovića, Bulevar vojvode Radomira Putnika, Bana T. Milosavljevića, Dr Mladena Stojanovića i Knjaza Miloša. Međutim, realizacija toga nije planirana budžetom u tekućoj godini, niti se zna kada će biti planirana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender