19. 06. 2021.

Stanić: Univerzitet slabo stoji na nekim listama, ali te ocijene nisu realne

– Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić ocijenio je da je ova visokoškolska ustanova izuzetno značajna za Republiku Srpsku i šire okruženje jer je najveći i najbolji univerzitet u Srpskoj, bez obzira na sve slabosti.“Na njemu studira 50 odsto od ukupnog broja studenata u Srpskoj, što govori kolika je njegova odgovornost za razvoj Republike Srpske i šireg okruženja”, rekao je Stanić, nakon svečane akademije povodom četiri decenije rada banjalučkog Univerziteta.

On je ocijenio zadovoljavajućim nastavni i istraživački proces koji se realizuje na Univerzitetu.

“Nikada ne treba biti zadovoljan jer uvijek može bolje, ali naš univerzitet sigurno spada među najbolje u BiH i na Balkanu, a u Republici Srpskoj je najbolji i najveći”, istakao je Stanić.

On je dodao da je cilj Univerziteta da se bolje pozicionira među balkanskim i evropskim univerzitetima.

“Neke nezvanične liste ne govore baš najbolje o našem univerzitetu, ali te ocijene nisu realne jer nisu sveobuhvatne”, kaže Stanić.

On smatra da će biti potrebno puno vremena da se banjalučki Univerzitet nađe na listama vodećih visokoškolskih ustanova.

Svečanosti u Banjaluci prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i poslanici, ministri Srpske, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i profesor na banjalučkom Univerzitetu Mladen Ivanić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, članovi diplomatskog kora, profesori, rukovodioci javnih ustanova, te ugledne ličnosti iz političkog i kulturnog života Srpske.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine. Prilikom osnivanja u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta: Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski i tri više škole.

U sastavu Univerziteta danas je 16 fakulteta na kojima se izvodi 55 studijskih programa.

Trenutno na Univerzitetu studira 20.000 studenata, kojima nastavu izvodi 1.050 nastavnika i saradnika. Do sada je na Univerzitetu u Banjaluci diplomiralo više od 26.000 studenata, magistarske studije je završilo 1.150 kandidata, dok je doktorske disertacije odbranilo 482 doktora nauka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender