28. 11. 2020.
Jahorina: Počelo skijanje, proradio lift “Željo”

Jahorina: Počelo skijanje, proradio lift “Željo”

Da li će Banja Luka ponovo imati skijalište?

Ako žele da skijaju Banjalučani moraju da idu na Kozaru ili Vlašić gdje se nalaze najbliži zimski centri. Iako udaljenost od oko 50 kilometara naizgled ne djeluje daleko, češći odlazak na navedene lokacije znatno bi opteretio budžete naših sugrađana kojim bi dobro došlo lokalno skijalište.

Banjaluka nema pogodne klimatske uslove i prirodne predispozicije za zimski centar. Međutim, uzimajući u obzir da je nekada iznad Starčevice postojala ski-staza, zaljubljenici u najpopluarniji zimski sport se pitaju zašto se ista ne obnovi ili izgradi nova na drugom mjestu i tako unaprijedi ne baš zadovoljavajuća zimska sezona u gradu.

Nekad i sad

Za one koji ne znaju, skijalište iznad Banjaluke bilo je dugačko stotinjak metara i nalazilo se iznad Starčevice, na lokaciji koja nije vidljiva iz grada. Bilo je opremljeno žičarom i najčešće su ga koristili članovi Smučarskog kluba “Starčevica”, mada su česti gosti bili i Banjalučani rekreativci.

Davor Skočić, predsjednik Ski-kluba “Starčevica” evocirao je uspomene i prisjetio se kako je nekad bilo. “To je bila sasvim solidna staza koja je imala mogućnost vertikalnog transporta, a skijalište je bilo adekvatno i za održavanje manjih takmičenja. Takođe postojala je i mašina za održavanje staze”, rekao je Skočić za Mondo portal.

Prema njegovim riječima, nekadašnji lokalitet trenutno se ne može prilagoditi za skijanje zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i žičare koja je devastirana.

“Obilaskom navedene lokacije ustanovili smo da je sada tamo voćnjak. Takođe mnogi stubovi i sajle su uništeni ili pokradeni tako da ništa od toga nije upotrebljivo za sanaciju ili novu gradnju”, pojasnio  je Skočić.

Priča oko obnove nekadašnjeg skijališta ili eventualne izgradnje drugog nije nova. Posljednih godina novinski stupci redovno su popunjavali rubrike banjalučke štampe vezano za ovu temu. Zaključak je uvijek bio isti – zimska sezona u Banjaluci nema perspektivu.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo istakao je za Mondo da brda i planine oko Banjaluke svojim visinama i klimatskim uslovima ne zadovoljavaju potrebe za skijalištem.

Prema njegovim riječima jedno uređeno skijalište slično nekadašnjem na Starčevici moglo bi ponovo da se izgradi ili obnovi, ali ono nikada neće imati potencijal u skijaškom turizmu.

“Više bi to bio projekat namijenjen građanima Banjaluke, posebno djeci koja bi mogla da se skijaju i igraju. Takođe zbog sve manje snježnih dana, korišćenje staze bilo bi sve kraće nego što je to bilo nekad u prošlosti. Naravno, moguće je i vještačko osnježivanje staze, ali je potrebno da temperatura bude ispod nule”, rekao  je Šukalo, ističući da treba uzeti u obzir i ekonomsku opravdanost takvog projekta.

Najbolja lokacija

Skočić kaže da na području grada postoje lokacije gdje bi se mogao napraviti solidan centar za skijanje, sankanje i slične zimske rekreativne sportove.

Najviše potencijala za takav projekat, kako tvrdi, ima Ponir koji je od centra Banjaluke udaljen desetak minuta vožnje automobilom.

“U blizini centralnog dijela naselja nalazi se nekoliko lokacija čijim spajanjem bi se dobio prostor dužine oko 500 metara što je sasvim dovoljno za ski-stazu”, rekao nam je Skočić koji ne dovodi u pitanje ekonomsku isplativost ovakvog projekta.

“Skijalište jeste kompleksna i skupa priča, ali uzimajući u obzir da Banjaluka ima par hiljada skijaša to bi bila dovoljna garancija bilo da se radi o privatnom ili institucijalnom ulaganju”, kaže nam Skočić i ističe da su na Poniru vršena određena istraživanja stručnjaka koja su pokazala da je to mjesto najadekvatnije za izgradnju skijališta manjeg kapaciteta.

Obogatiti zimsku sezonu

Naši sugrađani smatraju da bi Banjaluka trabala da dobije prikladno skijalište za rekreativce. Mišljenja su da nije trebalo dopustiti propadanje nekadašnje ski-staze, ali svakako podržavaju nove ideje koje bi bile od značaja kako za grad tako i za lokalno stanovništvo.

“Banjaluka ima mnogo skijaša i sigurno bi bili presrećni kada bi se tako nešto ostvarilo. Skijalište bi upotpunilo zimske sadržaje u gradu kojih je veoma malo. Imali smo i klizalište, ali izgleda da ni od toga više neće biti ništa”, kazala  je za Mondo Banjalučanka Tatjana Čičić-Odžaković.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender