24. 07. 2021.
Srbi obilježavaju Mitrovske zadušnice

Srbi obilježavaju Mitrovske zadušnice

Srbi obilježavaju Mitrovske zadušnice

Veruje se da će, ukoliko na Zadušnice, čim ujutru otvorite oči, izgovorite molitvu za pokojne, zatim još jednom na groblju i uveče pred spavanje, duša pokojnika pronaći mir i neće vam dolaziti u san.

Danas su Mitrovske zadušnice, dan za duše preminulih. Pravoslavni vernici obeležavaju ovaj praznik izlaskom na groblje, paljenjem sveća, podelom hrane i pića. Svi Srbi znaju šta se čini na Zadušnicama, ali niko od njih ne zna šta se dešava sa dušama pokojnika tog dana.

Upokojenima na nebu koji se nisu pričestili i pred smrt ili koji su sa gresima otišli na onaj svet jedino ostaju molitve njihovih živih naslednika da im olakšaju boravak u predelima u kojima se nalaze.

Molitve živih mogu umilostiviti Gospoda da olakša boravak grešnim dušama do vremena Strašnog suda, a ponekad i da im oprosti grehe jer su se njihova deca za njih usrdno i vatreno molila.

U jednom tekstu Patrijarha Pavla stoji: “Evanđelsko učenje o besmrtnosti duše jedna je od osnovnih istina naše pravoslavne vere. Sa tom verom da su naši srodnici i prijatelji i posle smrti živi pred Bogom Živim, mi hrišćani ne prekidamo duhovnu vezu sa njima, molimo se Bogu za njih i vršimo zaupokojene spomene. Činimo dobra dela u njihovo ime, prinosimo koljivo, palimo sveće, dajemo daće i podušja.”

Sveća je simbol svetlosti Hristove koji je rekao: “Ja sam svetlost svetu.” Ta nas svetlost podseća na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Ona je mala žrtva Bogu koji se žrtvovao za nas. Zato se svaka sveća namenjuje pokojnicima ponaosob, kako bi oni ugledali svetlost na onom svetu.

Smisao koljiva – kuvanog žita je da nas podseti na reči Hristove da zrno kad umre rod donosi i to ne u tami zemlje, nego u svetlosti sunca. To je simbol smrtnog tela i života besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino kojim se koljivo preliva označava Božje milosrđe kojim se zalečuju naše rane.

Zato danas na groblju treba da se dele hrana i piće za dušu pokojnika. Grob treba okititi cvećem, zapaliti sveću, pripremiti žito, politi grob vodom, vinom ili uljem i pročitati molitvu.

Veruje se da ukoliko ujutru na ovaj dan, čim otvorite oči, izgovorite molitvu za pokojne, zatim još jednom na groblju i uveče pred spavanje, duša pokojnika će pronaći mir i neće vam dolaziti u san.

Zato, danas počnite dan ovom molitvom, zapalite sveću na grobu pokojnika, podelite hranu i piće za njegovu dušu i Gospod će vas pogledati.

(Telegraf.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender