25. 11. 2020.
Danas Mitrovdan

Danas Mitrovdan

Danas je Mitrovdan

 Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Svetog Dimitrija Solunskog, praznik koji je poznat kao Mitrovdan.

Mitrovdan je ubilježen crvenim slovom u kalendar SPC, ali danas nije obavezan post.

Narodni običaj nalaže da se danas ostane kod kuće. Vjeruje se da onaj ko danas ne bude kod svoje kuće, cijele će godine biti van nje i noćiti po tuđim konačištima.

Postoji i vjerovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Smatra se da je vrijeme poslije Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za poslije velikog praznika.

Za Mitrovdan se vjeruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogriješila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna.

U Srbiji je odavno običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

Smatrate li da su ovi običaju na Mitrovdan sujeverje ili tu ipak ima nečega?  Ostavite nam vaše mišljenje u komentarima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender